Zbog pada cijene biljnih ulja i šećera u svijetu zabilježen i blagi pad cijena hrane

0 0
--

Svjetske cijene hrane blago su pale u decembru jer su međunarodne cijene biljnih ulja i šećera znatno pale s prethodnih visokih nivoa, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda.

FAO indeks cijena hrane u decembru je u prosjeku iznosio 133,7 poena, što je pad od 0,9 posto u odnosu na novembar, ali je i dalje za 23,1 posto viši u odnosu na decembar 2020. Indeks prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje. Samo je podindeks mliječnih proizvoda ostvario mjesečni rast u decembru.

Za cijelu 2021. godinu FAO indeks cijena hrane je u prosjeku iznosio 125,7 bodova, čak 28,1 posto više od prethodne godine.

“Iako se očekuje da će normalno visoke cijene ustupiti mjesto povećanju proizvodnje, visoki troškovi inputa, stalna globalna pandemija i sve neizvjesniji klimatski uvjeti ostavljaju malo prostora za optimizam u pogledu povratka na stabilnije tržišne uslove čak i 2022.”, rekao je viši ekonomist FAO-a Abdolreza Abbassian.

Indeks cijena žitarica FAO pao je za 0,6 posto u odnosu na novembar, jer su opadajuće izvozne kotacije pšenice, usljed poboljšanih zaliha nakon žetve na južnoj hemisferi, više nego nadoknadile čvršće cijene kukuruza podstaknute snažnom potražnjom i zabrinutošću zbog stalne suše u Brazilu.

Za cijelu godinu FAO indeks cijena žitarica dostigao je najviši godišnji nivo od 2012. i bio je u prosjeku 27,2 posto viši nego 2020. godine, uz kukuruz za 44,1 posto, pšenicu za 31,3 posto, ali i pad indeksa cijena riže za 4 posto.

Indeks cijena biljnog ulja pao je u decembru za 3,3 posto, uz slabije kotacije palminog i suncokretovog ulja, što odražava smanjenu globalnu potražnju za uvozom koja može biti povezana sa zabrinutošću zbog utjecaja sve većeg broja slučajeva COVID-19.

Za cijelu 2021. godinu FAO indeks cijena biljnog ulja dostigao je najviši nivo svih vremena, povećavši se za 65,8 posto u odnosu na 2020. godinu.

FAO indeks cijena šećera pao je za 3,1 posto od novembra, dostigavši najniži nivo u pet mjeseci, odražavajući zabrinutost zbog mogućeg utjecaja varijante omikron covid-19 na globalnu potražnju, kao i slabijeg brazilskog reala i nižih cijena etanola. Za 2021. FAO indeks cijena šećera porastao je za 29,8 posto u odnosu na prethodnu godinu na najviši nivo od 2016.

FAO indeks cijena mesa bio je uglavnom stabilan u decembru, ali tokom 2021. bio je 12,7 posto viši nego 2020. godine.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda bio je jedini podindeks koji je porastao u decembru, za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, pošto su međunarodne kotacije za puter i mlijeko u prahu porasle zbog manje proizvodnje mlijeka u zapadnoj Evropi i Okeaniji. Cijene sira su neznatno pale, odražavajući preferenciju za zapadnoevropske proizvođače mlijeka.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda u 2021. godini bio je u prosjeku za 16,9 posto viši nego 2020. godine.

 

 

Izvor:klix.ba/bihnews.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %