Zbog ignorantskog odnosa Razvojne banke FBiH: Ugroženi poslovanje namjenske industrije u FBiH i poslovi teški 200 miliona KM

0 0

Zbog ignorantskog odnosa Razvojne banke Federacije BiH, s direktorom Mensudom Bašićem na čelu, ugroženi su kompletno poslovanje namjenske industrije i poslovi teški više od 200 miliona maraka, saznaje “Avaz”.

Razlog je taj što Uprava Razvojne banke već četiri mjeseca ne želi odgovoriti na zahtjeve čelnika Federalne direkcije za namjensku proizvodnju, koji su od Razvojne banke tražili avansnu garanciju na 20 miliona KM.

Saznajemo da od oktobra prošle godine Uprava Razvojne banke Federacije ignorira zahtjeve i upite čelnika namjenske industrije, čime je direktno ugrožena i egzistencija više od 3.000 uposlenika.

Zbog nemogućnosti isplate plaća Sindikat kompanije “Pretis” najavio je održavanje protesta ispred zgrade Vlade, ali i Razvojne banke FBiH.

Njima je danas, uz napore Ministarstva energije, rudarstva i industrije, isplaćena jedna plaća.

No, šta će se dešavati u narednom periodu, za sada nije poznato. Odgovore od Razvojne banke zatražila je i Vlada Federacije, koja je imenovala Bašića za direktora.

Prije svega, kome je Razvojna banka sve dala kredite, a odbija dati avansnu garanciju za namjensku industriju, koja je u posljednjih pet godina jedna od glavnih grana industrije i motor razvoja Federacije.

Podsjećaju da su ranije iz Razvojne banke Federacije BiH na upit “Avaza” odgovorili da je u vrijeme Bašićevog mandata odobreno 11 kredita u iznosu od 4.293.000 miliona maraka.

Međutim, istaknuto je da je „poslovna tajna“ o kojim se tačno projektima radi i ko je tačno sve dobio sredstva te na osnovu kojih referenci.

S pravom se postavlja pitanje kojom se logikom poslovnom tajnom mogu proglašavati projekti koji bi, prema samoj namjeni Razvojne banke, trebali biti važni za cijelu Federaciju BiH i njen razvoj i ko i zašto ruši projekte teške stotine miliona KM.

 

 

 

Izvor: avaz.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %