VIDEO od kojeg hvata jeza: Talibani lete američkim helikopterom, objesili čovjeka iz njega?

0 0

AMERIČKE snage jučer su dovršile svoje povlačenje iz Afganistana. Posljednji američki transportni avion odletio je s aerodroma u Kabulu jučer navečer.

Talibani su, 17 dana nakon što su zauzeli Kabul, ušli i na aerodrom koji je dotad bio posljednje američko uporište i baza za očajničku evakuaciju više od stotinu tisuća Amerikanaca, drugih zapadnjaka i Afganistanaca koji su s njima surađivali tijekom dvadesetogodišnjeg rata.

Kako smo već pisali, američke snage ostavile su u zemlji pozamašni vojni arsenal koji je bio predan afganistanskoj vojsci prije nego se ona raspala i kapitulirala pred silovitim nadiranjem talibana, u samo deset dana otkad su talibani zauzeli prvi glavni grad neke provincije. Taj je arsenal uključivao desetke lakih vojnih aviona i borbenih helikoptera, uključujući poznati Black Hawk, kao i stotine oklopnih transportera i tisuće Humveeja i drugih vozila te desetke tisuća strojnica i jurišnih pušaka, s golemim količinama streljiva.


Ipak, činilo se da talibani nemaju pilote koji znaju upravljati takvih helikopterima i avionima. Do jučer.

Naime, istog dana kad su Amerikanci dovršili svoje povlačenje, talibani su na svojoj službenoj stranici na engleskom jeziku na Twitteru objavili dvije snimke na kojima, kako tvrde, leti njihov novi Black Hawk kojim upravlja njihov pilot.

Talibani se hvale: Prvi let Black Hawka

“Prvi let Black Hawka”, stoji u opisu snimke koju je objavio The Talib Times, službena stranica Islamskog Emirata Afganistana, kako talibani nazivaju svoju novu državu.

Na snimci Black Hawk helikopter navodno leti nad Kandaharom, gdje se nalazi jedna od zračnih baza koje su talibani zauzeli.

“Naše zračne snage! U ovom trenutku helikopteri zračnih snaga Islamskih Emirata lete iznad grada Kandahara i patroliraju gradom”, stoji u opisu još jedne snimke, objavljene isti dan, na kojoj se, po svemu sudeći, vidi isti vojni helikopter u letu.

Posebno je alarmantno što se na ovoj snimci vidi i čovjek koji visi iz helikoptera, svezan užetom ili nekim sličnim sredstvom.

Iz snimke, zbog njene loše kvalitete, nije jasno radi li se možda o talibanskom borcu koji visi iz helikoptera dobrovoljno ili žrtvi talibana koja je obješena. No potonje objašnjenje čini se izglednije, a tako misle i brojni komentatori na društvenim mrežama, uključujući američkog senatora Teda Cruza.
Senator Ted Cruz: Ova zastrašujuća slika pokazuje afganistansku katastrofu Joea Bidena

“Ova zastrašujuća slika pokazuje afganistansku katastrofu Joea Bidena: Talibani vješaju čovjeka s američkog helikoptera Black Hawk. Tragično. Nezamislivo”, napisao je Cruz, ritvitajući ovu snimku.

Ovo je apsolutno sranje, vidjeti talibane kako sada lete američkim helikopterima Black Hawk, vješajući ljude za vrat! Ovo američkom predsjedniku nikada neće biti oprošteno!” komentirao je britanski veteran ratova u Iraku i Afganistanu i dobitnik odličja Iron Cross, Trevor Coult, uz screenshotove na kojima se zaista čini da je nepoznata osoba obješena iz helikoptera.

“Ti helikopteri Black Hawk nisu predani talibanima. Predani su afganistanskim nacionalnim sigurnosnim snagama kako bi se one mogle obraniti, na poseban zahtjev predsjednika (Afganistana) Ghanija koji je došao u Ovalni ured i zatražio, između ostalog, dodatne zračne sposobnosti”, komentirao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan na press-konferenciji nekoliko dana nakon pada Kabula, pokušavajući opravdati ovaj fijasko.

“Dakle, predsjednik je imao izbor. On im je to mogao ne dati zbog rizika da će oružje na kraju pasti u ruke talibana, ili im ga je mogao dati s nadom da ga mogu upotrijebiti u službi obrane svoje zemlje. Obje su opcije nosile rizik. Morao je birati. I napravio je izbor”, zaključio je Sullivan.

izvor: index.hr

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %