(VIDEO) Kako su oborene namjere Vlade FBiH i kantona da se uvedu kovid potvrde! Mirnes Ajanović ekskluzivno za O kanal!

0 0
--

Na najavljenoj sutrašnjoj sjednici  Vlada ZDK će se  izjasniti da neće uvoditi kovid potvrde, dok su svi ostali kantoni koji su imali tu namjeru odustali.

Republika Srpska  i Brčko Distrikt  nisu ni najavili uvođenje Kovid potvrda tako da cijela BiH ostaje slobodna teritorija.

Višemjesečna borba Mirnesa Ajanovića za pravnu državu bez podjela i ograničenja dovela je do toga da je BiH prva i jedina zemlja u Europi koja se oslobodila Kovid potvrda, a borba ovog čovjeka bi treba biti putokaz ostalim advokatima, akademicima i slobodnim misliocima širom svijeta kako se pravda može ostvariti.

O Kanal Oslobođenja je objavio tekst koji prenosimo u potpunosti.

Pravilo “vakcinisan, testiran, prebolio” trebalo je zaživjeti na području kompletne Federacije ali je tu nadležnost entitet prebacio na kantone u vidu preporuke. Ipak, kantoni još uvijek prate federalni nivo i sprovode samo naredbe, a sudeći prema izjavama kantonalnih ministara zdravstva, “VTP” pravilo će uvesti samo ukoliko ga uvede Federacija.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije podržavaju uvođenje “covid- potvrda”.

– One do sada jedine pokazuju učinkovitost i jedine nam mogu pomoći u ovom trenutku da kontrolišemo pandemiju. Vlada Federacije sistem stavlja u nadležnost kantonalnim vladama tako da bi se vrlo brzo trebalo vidjeti da li će on i koliko brzo zaživjeti, smatra v.d. direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

Advokat Mirnes Ajanović ocjenjuje da se kantoni neće usuditi da uvedu ovo pravilo, jer je direktno protivno Zakonu o zabrani diskriminacije, a podliježe i kirivičnom zakonu.

– Okolnost da je Federalna vlada odustala od takve naredbe koja je rezultirala brojnim okolnostima u brojnim ustanovama, da su oni donosili obavezne odluke o primjeni naredbe Vlade FBiH, niti kantoni se neće usuditi vršiti diskriminaciju, ističe.

Za uvođenje ovog pravila, kantoni i dalje prate poteze Federalne vlade. Iako su bili na pragu uvođenja “VTP-a”, iz USK smatraju da pravila moraju biti jednaka za sve. Moguće su oštrije mjere zbog dolaska dijsapore i proslave praznika.

– Bili smo krenuli u tu priču da idemo sa ovim pravilom, međutim zbog velikog negodovanja i svega ostalog što to prati, mi smo ipak odlučili da ćemo revidirati naše zaključke odluke i naredbe. Ugostitelji koji organiziraju dočeke nove godine i slične proslave će se morati nekih pravila pridržavati, a to je da će svi gosti morati imati neki od ovih dokumenata, da li je vakcinisan, prebolio i da li je uradio i ima negativan antigenski test, kazao je ministar zdravstva USK Muris Halkić.

Donošenje takve mjere bi trebalo biti u nadležnosti viših nivoa vlasti, smatra ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona Božo Jurić.

– U našim odlukama od prije dvije, tri sedmice, uveli smo ovo pravilo u ugostiteljskim objektima, u periodu koji je najkritičniji, od 19-23 sata, za sve posjetioce, tako da na neki način ta mjera funkcioniše već na području TK, ističe.

– Nemamo još uvijek namjeru uvesti to pravilo s obzirom da je Vlada Federacije već stavila van snage. Mi ćemo se ponašati u skladu sa federalnim naredbama, u skladu s epidemiološkom situacijom, ističe ministar zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Eniz Halilović.

Krizni štab ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona ovu informaciju razmatrat će u srijedu, a iz Zeničke bolnice su podržali ovo pravilo zbog velikog, kako su istakli, pritiska na zdravstveni sistem.

U Kantonu Sarajevo za sada postoji mogućnost da će “VTP potvrda” biti obavezna oprema za skijaše na Igmanu i Bjelašnici. Preostalih 5 kantona još uvijek se nije očitovalo o načinu rukovođenja sa najnovijom vakcinisan, prebolio, testiran preporukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Detalje donosi Adna Ganibegović.

izvor: Okanal.oslobodjenje.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %