Video iz sudnice / Vještak iz Italije Leandro Pekija raskrinkao crnolistaša Novalića i respiratorsku mafiju

0 0
--

Leandro Pekija, (Pecchia) vještak iz Italije, kojeg je angažiralo Tužilaštvo BiH, raskrinkao je danas na ročištu u Sudu BiH crnolistaša Fadila Novalića i respiratorsku mafiju.

Osim crnolistaša Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Pekija, vještak iz Italije, kojeg je angažiralo Tužilaštvo BiH da vještači sporne respiratore, kazao je da nabavljeni respiratori “se ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege”.

Kazao je da na osnovu tri relevantna izvora, od kojih je jedan i Svjetska zdravstvena organizacija, pravio analizu da li se mogu koristiti sporni respiratori u jedinicama intenzivne njege.

On je rekao da za komplikovanije proizvode, koji nose veći rizik, nije dovoljna sama certifikacija proizvoda, nego i tok svake proizvodne linije, a sporni respiratori su imali samo jedan certifikat.

– Pokušao sam napraviti analizu vezano za te respiratore, ali nisam mogao jer nije bilo dovoljno informacija, dokumentacija je bila prepravljana i nije vjerodostojna – rekao je Vekija.

Pogledajte video iz sudnice.

izvor: avaz.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %