Veliki udarac Rusiji: Finska ušla u NATO

0 0

Finska se danas pridružila Sjevernoatlantskom savezu (NATO), zadavši veliki udarac Rusiji historijskim preustrojem kontinenta izazvanim invazijom Moskve na Ukrajinu.Predajom dokumenata, nordijska nacija je zvanično ušla u najveći svjetski sigurnosni savez, udvostručivši granicu s Rusijom.

Velika promjena
Članstvo Finske predstavlja veliku promjenu u evropskom sigurnosnom okruženju: zemlja je usvojila neutralnost nakon poraza od Sovjeta u Drugom svjetskom ratu, ali njeni čelnici su signalizirali da žele da se pridruže alijansi samo nekoliko mjeseci nakon što je invazija ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu izazvala drhtaj straha među susjedima Moskve.

Taj potez predstavlja strateški i politički udarac Putinu, koji se dugo žalio na širenje NATO-a prema Rusiji i dijelom to koristio kao opravdanje za invaziju. Alijansa kaže da ne predstavlja prijetnju Moskvi. Upozorenje Rusije
Rusija je upozorila da će biti prisiljena poduzeti “mjere odmazde”, kako bi odgovorila na ono što je nazvala sigurnosnim prijetnjama koje stvara članstvo Finske. Također je upozorila da će pojačati snage u blizini Finske ako NATO pošalje dodatne trupe ili opremu u svoju 31. zemlju članicu.

Prijavila se i susjedna Švedska, koja je izbjegavala vojne saveze više od 200 godina. Ali, prigovori članica NATO-a Turske i Mađarske odgodili su proces.

Članstvo Finske postalo je zvanično kada je ministar vanjskih poslova američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu predao dokumente o završetku procesa pristupanja. Američki State Department je skladište NATO tekstova koji su u vezi s članstvom. izvor: avaz.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %