VELIKI Protesti u Srbiji: Blokirane sve veće saobraćajnice u Beogradu, hiljade građana na ulicama

0 0

Nekoliko hiljada građana blokiralo je danas u 14 sati, kao što je i najavljeno, sve veće saobraćajnice i saobraćajna čvorišta u Beogradu u sklopu protesta kojom srbijanski ekološki i građanski aktivisti i studenti iskazuju neslaganje zbog Zakona o eksproprijaciji, Zakona o referendumu i najave izgradnje rudnika litijuma u blizini Loznice, javlja Anadolu Agency (AA).

Blokirani su svi gradski mostovi, osim Starog savskog, a centralno mjesto okupljanja demonstranata bilo je kod “Sava centra”, kongresnog centra koji je jedan od simbola srbijanske prijestonice odakle su se građani uputili ka mostu Gazela i blokirali ga, čime je blokiran i međunarodni auto-put Beograd-Zagreb, nekada poznat pod imenom auto-put Bratstva i jedinstva.

Na beogradskim mostovima ostalo je “zarobljeno” i nekoliko desetina privatnih automobila i autobusa gradskog saobraćaja, koji su morali da se okrenu i vrate iz pravaca iz kojih su došli.

Uniformisanih policajaca, kao što je i najavljivao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nema, ali su među demonstrantima primjetni policajci u civilu.

Osim u Beograda, demonstranti su svoje nezadovoljstvo stanjem životne sredine u Srbiji, ali i stanjem političkih i medijskih sloboda, i sve većim socijalnim razlikama u društvu, izrazili u još više od 50 gradova i naselja u Srbiji.

Iako je bilo predviđeno da blokade u Beogradu uključuju i automobile od te ideje se odustalo jer je do sada nepoznata organizacija Udruženje građanki “Lila revolucija” koje se protivi blokadama pozvala sve istomišljenike da ponesu sa sobom kante sa ljubičastom bojom i prosipaju je po vozilima koja budu učestvovala u blokadi.

U danima koji su prethodili današnjim protestima srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da će se država ponašati “apsolutno odgovorno” i da će dopustiti da demonstranti rade “sve što žele” sve dok ne budu ugrožavali tuđe živote, imovinu i instituciju, dok je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocijenio da protesti i blokade puteva “nemaju nikakve veze sa ekologijom” i najavio da će policija “reagovati u skladu sa svojom snagom i ovlaštenjima” i “primjeniti nasilje”.

izvor: avaz.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %