Velika eksplozija u hemijskom kombinatu u Njemačkoj. Nekoliko osoba vodi se nestalo a jedna preminula!

0 0

Rizik od hemijskog zagađenja zbog eksplozije u hemijskom kombinatu blizu Leverkuzena stavio je sve službe ovog grada u pripravnost!

Velika eksplozija dogodila se u industrijskom dijelu Leverkuzena uzrokujući jedan smrtni slučaj, četiri osobe su nestale a 16 osoba je povrijeđeno. Prvobitno su se oglasile sirene za zagađenje zraka i građanima obližnjih mjesta je rečeno da potraže skloništa dok je nekoliko sati nakon toga urađeno testiranje zraka i utvrđeno da opasnosti od zagađenja nema.

Puna četiri sata vatrogasne brigade su gasile požar u otpadnom dijelu hemijskog kombinata a nakon što je isti ugašen još nekoliko sati vatrogasci su proveli na mjestu istog izvodeći preventivne mjere spriječavanja novog požara.

Veliki crni dim se nadvio nad ovim područjem a isti je bio vidljiv i kilometrima okolo.

 

  • Predstavnik grada Leverkusena je u izjavi rekao da se eksplozija dogodila u rezervoarima za skladištenje rastvarača.
    U njemu se navodi da su četiri osobe hospitalizovane sa teškim povredama.
  • “Duboko smo zabrinuti zbog ove tragične nesreće i smrti našeg zaposlenika”, rekao je šef Chemparka Lars Friedrich u izjavi. 
Policija u obližnjem Kelnu rekla je da je na lice mjesta raspoređen veliki broj policajaca, vatrogasaca, helikoptera i hitne pomoći iz cijele regije. 
Zatražili su od svih stanovnika da ostanu unutra i upozorili su ljude izvan Leverkusena da izbjegavaju regiju.
Također su zatvorili nekoliko glavnih autoputeva u blizini.

U Leverkusenu se nalazi Bayer, jedna od najvećih njemačkih hemijskih kompanija. Ima oko 163.000 stanovnika i graniči se s Kelnom, koji je četvrti njemački grad s oko milion stanovnika. Mnogi stanovnici rade u Bayeru, koji je jedan od najvećih poslodavaca u regiji.

Poprište eksplozije, kemijski park, nalazi se blizu obala Rajne.

izvor: BiHnews.info

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %