Velika akcija komandosa: Indonezijska vojska pojačava lov na naoružane kriminalce u provincijama

0 0
--

JAKARTA, 25. septembra (Xinhua) – Indonezijska vojska pojačala je lov na naoružane kriminalce nakon što je pet vojnika indonežanske vojske (TNI) i jedna medicinska sestra ubijena ovog mjeseca u tri odvojena napada naoružanih militanata u istočnim provincijama zemlje Papua i Zapadna Papua.

TNI se posljednjih godina bori protiv naoružanih kriminalnih grupa u dvije pokrajine.

Dana 21. septembra došlo je do pucnjave između vojnika TNI -a i naoružanih militanata iz Ngalum Kupela (KKB) u području Kiwirok, pri čemu je jedan vojnik TNI -a poginuo tokom unakrsne vatre.

Zbog rastućih tenzija, snage sigurnosti odlučile su u subotu avionom evakuirati sve lokalno stanovništvo koje živi u području Kiwirok.

Naoružani kriminalci 13. septembra spalili su zdravstvenu ambulantu u oblasti Kiwirok u provinciji Papua, pri čemu je jedna medicinska sestra umrla, pet zdravstvenih radnika povrijeđeno, a jedan radnik držan kao talac.

Krajem aprila, indonezijska vlada proglasila je naoružane kriminalne grupe u provincijama Papua i Zapadna Papua teroristima zbog izazivanja nasilja i separatista prema suverenitetu zemlje.

Odluka je donesena nakon što je policajac ubijen u pucnjavi s naoružanim militantima u Papui.

izvor: bihnews.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %