Večeras sastanak lidera SAD-a, EU i NATO-a o Ukrajini

0 0

Predsjednik SAD-a Joseph Biden imat će kasno večeras video sastanak sa nekoliko lidera Evropske unije o situaciji u Ukrajini, saopštila je Bijela kuća, pošto raste neusaglašenost stavova SAD-a i njenih evropskih saveznika.

Predsjednik SAD-a će razgovarati sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Evropskog savjeta Charlesom Michelom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, britanskim premijerom Borisom Johnsonom i predsjednikom Poljske Andžejom Dudom.

Video sastanak će biti održan u prostoriji za krizne situacije u Bijeloj kući.

“(Video sastanak je) dio naše razmjene i bliske koordinacije sa našim saveznicima i transatlantskim partnerima kao odgovor na vojno pojačanje Rusije na ukrajinskoj granici”, navela je Bijela kuća.

Čini se da nije usaglašen stav Vašingtona i Evropljana o Ukrajini, ocijenila je agencija AFP.

SAD sada pominju moguću invaziju na Ukrajinu “u svakom trenutku” i najavile su povlačenje dijela osoblja iz svoje ambasade u Kijevu. Slično su učinile Velika Britanija i Australija.

Pojedini evropski lideri traže objašnjenja za ono što smatraju “mogućim pretjeranom dramatizacijom” SAD-a.

Prema pisanju američkih medija, SAD proučavaju slanje do 5.000 vojnika “u baltičke i istočnoevropske zemlje NATO-a suočene sa rizicima ruske invazije na Ukrajinu”.

 

 

(Beta)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %