VATRENA KUGLA NA NEBU: Iznad hrvatskog grada zabilježena neobična pojava, sve su snimile kamere…

0 0

“Ovo je drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine, nadajmo se da ćemo opažati i treći koji će biti povoljnijeg ishoda od prethodna dva”, kaže koordinator meteorske mreže Damir Šegon.

Hrvatski astronomski savez objavio je kako se u noći s 13. na 14. augusta na nebu iznad Rijeke pojavila vatrena kugla, koja se mogla vidjeti čak i na pet stotina kilometara udaljenosti.

Bilo je to u noći nakon maksimuma Perzeida, koji svoj vrhunac redovito doseže 12. augusta, ali se ne radi o tom meteorskom roju, već sporadičnom meteoru.

“U noći nakon maksimuma Perzeida, još je uvijek bilo jako puno meteora pripadnika tog potoka. Dapače, na zapadnoj obali sjeveroameričkog kontinenta opažen je outburst (kratkotrajno povećana aktivnost), koji je višestruko nadmašio aktivnost “standardnog” maksimuma za više od 150 meteora na sat. Gledano iz najzapadnijih krajeva Hrvatske međutim, kralj noći 13/14 kolovoza nije bio Perzeid – već sporadični meteor, točnije vatrena kugla koja je prema izračunima Hrvatske meteorske mreže završila barem jednim meteoritom mase od oko 150 grama”, objavio je Hrvatski astronomski savez.

Navode kako su vatrenu kuglu snimile kamere Hrvatske meteorske mreže iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d’Isonzo) i Slovenije (Šalovci) pa čak i iz Praga (s udaljenosti od 530 kilometara!).

“U trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca. Svoj svjetli let vatrena je kugla započela u 04:05:18 po srednjoevropskom ukaznom mjerenju vremena na visini od 92,7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od 8 sekundi završila na visini od 23,2 kilometra. Izračunom dinamike u zadnjoj točki svjetlog leta procijenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negdje u gorju jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu te se potraga za meteoritom neće organizirati”, tumače astronomi.

Navode kako je ovo već drugi put ove godine.

“Ovo je drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine, nadajmo se da ćemo opažati i treći koji će biti povoljnijeg ishoda od prethodna dva”, kaže koordinator meteorske mreže Damir Šegon za Novi list.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %