Vanredno stanje i dramatične scene iz Poljske: Hiljade migranata na poljskoj granici žele u Njemačku iz Bjelorusije

0 0

Njemačka je u utorak pozvala Europsku uniju da poduzme mjere kako bi pomogla da se zaustavi val migranata na poljskoj granici koji dolaze iz Bjelorusije.

“Poljska ili Njemačka ne mogu se same s time nositi”, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer za list Bild, pozivajući EU da zauzme zajednički front.

“Moramo pomoći poljskoj vladi da osigura vanjsku granicu. To bi trebala biti stvar Europske komisije. Sada je pozivam da poduzme mjere”, naglasio je Seehofer.

On je taj poziv uputio nakon što je Poljska objavila da je odbacila pokušaj stotina migranata da ilegalno prijeđu granicu iz Bjelorusije, ali i istaknula da se hiljade drugih i dalje okupljaju.

Horst Seehofer je rekao da podržava odluku Poljske o podizanju ograde na granici s Bjelorusijom.

“Ne možemo je kritizirati… za to što brani vanjske granice EU-a”, kazao je. “Ne, naravno, koristeći vatreno oružje, ali da drugim dostupnim načinima”, dodao je ministar.

 

Hiljade migranata okupile su se na bjelorusko-poljskoj granici pokušavajući ući u Europsku uniju. Bruxelles optužuje režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao dolazak migranata na istočne granice EU-a nakon što je EU uvela sankcije protiv Minska zbog brutalne represije prema oporbi. Lukašenko takve optužbe odbacuje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da bjeloruske vlasti iskorištavanjem migranata radi pritiska na Europsku uniju neće ispuniti svoje ciljeve.

Von der Leyen je rekla da je razgovarala s premijerima Poljske, Litve i Latvije, Mateuszom Morawieckim, Ingridom Šimonyte i Krišjānisom Kariņšem kako bi im izrazila solidarnost EU-a. S njima je razgovarala o mjerama koje bi EU mogao poduzeti kako bi im pomogao da se suoče s ovom krizom.

izvor: radiosarajevo.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %