Užas u Norveškoj: Muškarac izvršio napad lukom i strijelom, ubijeno najmanje četiri osobe

0 0

Užasne scene dolaze iz Kongsberga, grada na jugoistoku Norveške, gdje je muškarac pomoću luka i strijele usmrtio nekoliko osoba. Portal “RT” prenosi kako u napadu, čiji motiv još uvijek nije poznat, ima nekoliko mrtvih, te nekoliko povrijeđenih osoba.

– Povrijeđeni su prevezeni u bolnicu na liječenje. Imamo mnogo svjedoka za ispitivanje, a trenutno ne izlazimo s više informacija – rekao je načelnik policije Kongsberga Oejvind As (Aas) na konfrenciji za novinare, prenosi “Aften posten”.

Norveški “VG” prenosi kako je u ovom napadu ubijeno najmanje četiri osobe. Navodno je i jedan policajac povrijeđen nakon što je pogođen strijelom u leđa.

Muškarac je uhapšen, dok je cijeli zapadni dio grada trenutno zatvoren.

Konferenciju za medije održale su premijerka Erna Solberg i ministrica pravosuđa Monica Melend.

– Važno je napomenuti da i dalje ima dosta stvari koje nisu poznate te da je prerano govoriti o motivu napada. Ovo je jako dramatična situacija koja je potresla zajednicu. Znam da se građani boje, potrebno je naglasiti da policija ima sve pod kontrolom – poručila je premijerka Solberg.

Muškarac je uhapšen, a policija je u međuvremenu evakuisala to područje. Policija je saopćila da je u toku istraga i da ne mogu da potvrde da li je ovaj napad povezan sa terorizmom.

– Uhapsili smo napadača, on je sam izvršio ovaj napad – rekao je portparol policije u izjavi za medije.

Načelnik policije Oejvind As je poručio kako se napadač kretao na velikom području i da trenutno pripadnici policije pokušavaju dobiti više informacija o onome šta se tačno dogodilo. Potvrdio je da je oko 18 sati stigla dojava kako se jedna osoba kreće gradom i da sa sobom nosi luk i strijelu.

Inače, Kongsberg je grad na jugoistoku Norveške koji broji oko 28.000 stanovnika. Od Osla je udaljen oko 100 kilometara.

Student lokalnog univerziteta u jugoistočnoj Norveškoj (univerzitet se nalazi tik do mjesta napada) rekao je lokalnim medijima da supermarket u kojem je došlo do većine žrtava i obližnje trgovine često koriste drugi studenti.

izvor: avaz.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %