UN UPOZORAVA: Stotine hiljada izbjeglica iz Ukrajine ulaze u EU. Situacija će postati dramatična!

0 0

U većim dijelovima Ukrajine već sada ponestaje goriva, gotovine, hrane i medicinskih zaliha nakon ruske invazije, koja bi mogla natjerati da 5 miliona ljudi napusti svoje domove i izbjegne u neke od država regije, ali i dalje, objavile su to agencije Ujedinjenih nacija.

Najmanje 100,000 Ukrajinaca je već sada izbjeglo otkako je Rusija započela napad u četvrtak, dok je oko 50,000 već prešlo u susjedne zemlje, uključujući Moldaviju, Rumuniju i Poljsku, rekla je glasnogovornica agencije UN za izbjeglice, Shabia Mantoo.

“Očekujemo da će samo u Poljskoj naći od jedan do tri miliona ukrajinskih izbjeglica, a preostala dva miliona će izbjeći u okolne zemlje”, procijenio je Afshan Khan, regionalni direktor UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju, na brifingu UN-a u Ženevi.

Sva djeca u Ukrajini – najmanje 7,5 miliona mlađih od 18 godina – su u ozbiljnoj opasnosti od fizičkih ozljeda, teškog emocionalnog stresa i raseljavanja, nakon eskalacije neprijateljstava preko noći, piše humanitarna organizacija ‘Save the Children’.

Dok eksplozije odjekuju u glavnom gradu Kijevu i drugim većim gradovima poput Harkova, Odesse i Dniproa, otjerale su djecu i porodice u podrume i skloništa. Roditelji javljaju da pokušavaju smiriti uplašenu djecu. Hiljade drugih bježe iz glavnog grada, uglavnom automobilima. Temperature u glavnom gradu padaju ispod nule, a raseljena djeca mogu se suočiti s dugim noćima i danima izloženi brutalnim uslovima, piše ova organizacija s lica mjesta.

U istočnoj Ukrajini, više od 400,000 djece živi u područjima s visokim rizikom od direktnog utjecaja prisustva vojnog dejstva i artiljerije, uključujući ranjavanje ili smrt.

Podsjećamo da je ranije humanitarna organizacija ‘Save the Children’ javila o pogibiji troje djece u Ukrajini kao rezultat vojnog djelovanja ruskih snaga.

(N1)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %