UN optužuje Ukrajince i Ruse za strijeljanje ratnih zarobljenika

0 0

Ujedinjeni narodi optužili su u petak ukrajinske i ruske snage za strijeljanje desetaka ratnih zarobljenika tijekom ruske invazije na Ukrajinu, prenosi AFP.

“Krajnje smo zabrinuti zbog strijeljanja 25 ruskih ratnih zarobljenika i civila izvan borbe” i “15 ukrajinskih ratnih zarobljenika”, rekla je Matilda Bogner, čelnica UN-ove misije za praćenje ljudskih prava u Ukrajini.

Po riječima Bogner, UN je dokumentirao ukrajinska smaknuća Rusa, “nerijetko počinjena odmah nakon zauzimanja na bojištu”. UN je upoznat s pet istraga koje vodi Kijev, a obuhvaćaju 22 žrtve, ali “nemamo informacija o bilo kakvu kaznenom progonu počinitelja” tih zločina, dodala je Bogner.

Glede strijeljanja 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika koje su počinile ruske snage “odmah nakon njihova zarobljavanja”, 11 ih je počinila ruska paravojna skupina Wagner, rekla je još čelnica UN-ove misije. Pripadnici skupine Wagner prisutni su na prvoj crti bojišnice u bitci za grad Bahmut, središtu sukoba na istoku Ukrajine. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za loše postupanje sa zarobljenicima što se, od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., smatra ratnim zločinom.

Početkom ožujka videosnimka navodnog ruskog strijeljanja ukrajinskog zarobljenika potresla je ukrajinsku javnost. U studenom se Kremlj razbjesnio zbog dviju videosnimki navodnog strijeljanja desetka ruskih vojnika koji su se netom predali ukrajinskoj vojsci.

izvor: geopolitika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %