Ukrajinski piloti prvi put progovorili o najvećem misteriju ruske invazije: Zalijepim se i stisnem ‘pali‘!

0 0

Iz noći u noć, piloti ukrajinskih borbenih zrakoplova vode bitku protiv neprijatelja koji raspolaže s “pet puta više zrakoplova”. Svoje borbene avione tjeraju do krajnjih granica sposobnosti i bez mnogo vremena za potrebne provjere prije polijetanja. Šanse za preživljavanje u zračnim borbama u ukrajinskom zračnom prostoru vrlo su male.

Ipak, suprotno izgledima, ukrajinske zračne snage nastavljaju letjeti i mjesec dana od početka ruske invazije. Nitko nije davao njihovim pilotima više od nekoliko dana. Neuspjeh Moskve da uspostavi zračnu nadmoć, koja je ključna ako su ikada željeli izvojevati brzu pobjedu, doveo je do zastoja u napredovanju ruskih snaga u Ukrajini. Bez zračne potpore, ​​vojska Vladimira Putina je zapela, nesposobna odmaknuti dalje od utvrđenih položaja, a da ne bude izložena neprijateljskoj vatri.

Po prvi je puta pilotima ukrajinskih zračnih snaga dozvoljeno ispričati svoju priču o tome kako su uspjeli održati nebo otvorenim, nakon što je The New York Times dobio odobrenje da razgovara s njima u zračnoj bazi, čija lokacija nije otkrivena iz razumljivih razloga, prenosi britanski The Telegraph.

“Svake noći”, kako prenosi Telegraph, piloti se “muvaju” po svom hangaru dok se napetost napokon naglo ne rasprši uz povike “Zrak!”. Andrij, 25-godišnji ukrajinski borbeni pilot, kaže kako nije informiran o svojoj misiji sve dok se ne nađe u zraku. Piloti, naime, imaju malo vremena za brifinge prije leta, očito svjesni kako nije dobra ideja predugo se zadržavati na jednom mjestu.

Andrij, čije se prezime i čin drže u tajnosti, rekao je da tijekom sukoba nema vremena za sigurnosne provjere prije polijetanja njegova Suhoja Su-27, dvomotornog borbenog zrakoplova sovjetskog podrijetla. Od ukupne ukrajinske flote s oko 100 borbenih zrakoplova na početku rata, otprilike trećina su bili Su-27. Sada ih imaju manje od 60. “Ne radim nikakve provjere. Samo poletim”, kaže. “Svaki put kad letim, to je u pravu borbu. Niti u jednom sukobu s ruskim mlažnjacima nismo ravnopravni, uvijek imaju pet puta više zrakoplova u zraku”, dodaje.

Živjeti da bi se rušilo neprijatelje s neba
U gotovo četiri tjedna borbi, Andrij je izveo 10 letova. Zračne borbe kakve vodi trebale su već biti poslane u povijest, no u ovom ratu ukrajinski zrakoplovi su angažirani u zračnoj borbi protiv ruskih lovaca, a Andrij kaže i da je obarao ruske zrakoplove – iako, kako izvještava NYT, nije mu dozvoljeno reći koje je zrakoplove oborio niti koliko njih.

“Uglavnom dobivam zadatke gađanja ciljeva u zraku, presretanja neprijateljskih mlažnjaka”, rekao je. “Čekam da se projektil ‘zalijepi’ na moju metu. Nakon toga pritisnem ‘pali'”. Sada živi za rušenje neprijatelja s neba. “Sretan sam što taj zrakoplov više neće bombardirati moje miroljubive gradove. A kao što vidimo u praksi, upravo to rade ruski avioni”.

“Imao sam situacija kada sam se približavao ruskom zrakoplovu na dovoljno blisku udaljenost da ga naciljam i pucam. Prepoznam kad dođem u tu situaciju, no ipak pričekam da se moj projektil ‘zalijepi’ na metu, dok mi istovremeno sa zemlje javljaju da je na mene već ispaljen projektil”.

Kaže kako je svoj Su-27 pritiskao do krajnjih granica niz strme obale, uspone i kroz nagla obrušavanja kako bi izbjegao nadolazeću raketu. “Vrijeme koje imam na raspolaganju kako bih se spasio ovisi o tome s koje je udaljenosti projektil ispaljen na mene i koja je vrsta projektila u pitanju. Još uvijek svaki put osjetim veliku navalu adrenalina jer je svaki let borbeni”.

Završio je zrakoplovnu školu u Harkovu, a od djetinjstva je želio biti pilot. Međutim, prava priroda rata i nasilje tog sukoba šokirali su ga. “Ni ja ni moji prijatelji nikada nismo mislili da ćemo se morati suočiti s pravim ratom. Ali nije tako ispalo”, rekao je.

Andrij je oženjen, a suprugu je preselio u drugi dio Ukrajine, gdje je trenutačno sigurno. Telefonira joj nakon što se sigurno vrati s naleta, ali nikad prije polijetanja. “Moram samo iskoristiti sve svoje vještine da bih pobijedio. Moje vještine su bolje od onih ruskih pilota. No, s druge strane, mnogi moji prijatelji, čak i oni iskusniji od mene, već su mrtvi”.

Neravnoteža na nebu nije dovela do ruske pobjede
Neravnoteža na nebu trebala je osigurati brzu Putinovu pobjedu – Rusija ima modernije zrakoplove. Dok Andrij upravlja sa Su-27, njegovi ruski kolege lete tehnološki naprednijim, novijim generacijama zrakoplova Su-30, Su-34 i Su-35.

izvor: juranji

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %