Ukrajinska vojska u kontranapadu oslobodila veliki dio važnog grada, zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije na Ukrajinu…

0 0

Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije na Ukrajinu.

Ukrajinske snage nastavljaju s lokalnim kontranapadima protiv ruskih snaga, piše ISW u svojoj dnevnoj analizi objavljenoj kasno sinoć. Među ostalim, Ukrajinci su iznenadnim kontranapadom koji traje posljednjih nekoliko dana oslobodili velik dio Severodonjecka, grada koji je prošle sedmice bio pred padom.

Podsjetimo, prošle sedmice dolazile su informacije, čak iz ukrajinskih izvora, kako Rusi kontroliraju 80 posto grada. Riječ je o strateški važnom gradu u Luhansku, posljednjem velikom gradu u ovoj regiji koji kontroliraju Ukrajinci, zbog čega su Rusi glavninu svojih snaga uputili upravo tamo. Rusi su prošlog tjedna kontrolirali centar grada, ali sad su odbačeni na njegovu istočnu periferiju.

Snimka Gruzijskih legionara koji se bore na ukrajinskoj strani:

Nadalje, na jednom ruskom Telegram kanalu pojavila se vijest da su ukrajinske snage pokrenule kontranapad sjeverno od Harkiva te da potiskuju Putinove trupe prema ruskoj granici. Budući da su Rusi značajan dio svojih snaga koncentrirali u napadu na Sjeverodonjeck (pojavile su se informacije da je Vladimir Putin naredio zauzimanje, ili totalno opkoljavanje grada do 10. lipnja), Ukrajinci koriste priliku i napadaju na drugim dijelovima fronte na kojima su Rusi suviše rastegnuti – poput Harkivske oblasti i Južnog bojišta.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %