Ukrajinska vojska je preuzela Herson! Rusi pobjegli iz strateški najbitnijeg grada kojeg su držali!

0 0
--

Ukrajinske oružane snage ušle su u grad Herson, dok zapadni mediji, ali i snimke s terena pokazuju da je rusko povlačenje prilično kaotično, piše The Guardian.

Pojavljuju se izvješća o ranjenim ruskim vojnicima koji su napušteni ili zarobljeni, o ukrajinskom granatiranje vojnih prijelaza preko rijeke Dnjepar, a jedan navodno ruski vojnik preko Telegrama govori kako je nekim jedinicama rečeno da se preobuku u civile i pobjegnu kako god mogu. Snimka koja kruži internetom prikazuje, iz daleka i kroz maglu, ono što izgleda kao ruski vojnici kako pješice prelaze rijeku preko pontonskog mosta koji se nalazi pored razorenog mosta Antonovski.
Nekoliko fotografija i snimaka objavljenih unutar zadnjih sat vremena pokazuje da se stanovnici okupljaju na trgu s ukrajinskim zastavama i čekaju vojsku. Zanimljivo je da je na trgu, uz ukrajinsku, obješena i zastava Europske unije. Također, pojavila se snimka lokalno stanovništva pozdravlja ukajinsko pješaštvo u četvrti Korabelnji dok se u pozadini vidi gradski kafić Garrison.

Snimka objavljena na Twitteru pokazuje kako ukrajinski vojnici stavljaju zastavu na glavnu policijsku stanicu u gradu. Zastava Ukrajine je sada i na glavnom trgu. Dio stanonvištva slavi na način da kruži automobilima po gradu, mašu ukrajinskim zastavama i trube. Član ukrajinskog regionalnog vijeća Hersona rekao je za Reuters da je gotovo cijeli grad pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga. Stanovnicima je savjetovano da ostanu kod kuće dok se nastavljaju potrage za ruskim vojnicima koji su još u gradu te da su se neki od njih utopili u rijeci Dnjepar dok su pokušavali pobjeći. Također, ukrajinski novinari pozivaju građane na oprez i pišu kako je grad “pun” ruskih vojnika koji nisu uspjeli prijeći rijeku i sada se skrivaju u gradu obučeni u civilnu odjeću pokušavajući se predstaviti kao građani tog grada. Signal za mobitele i internet u gradu je i dalje slab, pa informacije stižu “na kapaljku”.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je na Twitteru objavio snimku skidanja proruskog jumbo plakata iz oslobođene regije. Uz video je napisao: “Rusija je zauvijek ovdje- pisalo je na plakatu u Bilozerki kod Hersona. Pa i nije baš! Svima u svijetu, uključujući i na ASEAN sastanku gdje se trenutno nalazim poručujem: Ukrajina upravo sada ostvaruje još jednu važnu pobjedu i dokazuje da će Ukrajina pobijediti što god Rusija rekla ili učinila”

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %