UKRAJINCI SE POVLAČE: Prigožin u videozapisu tvrdi da je skupina Wagner preuzela kontrolu nad Bahmutom

0 0

Vođa ruske plaćeničke skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, objavio je u videozapisu u utorak da njegove snage kontroliraju više od 80 posto istočnog ukrajinskog grada Bahmuta, javlja Reuters.

Plaćenici skupine Wagner predvode višemjesečna nastojanja Moskve da osvoji Bahmut, što se pretvorilo u jednu od najkrvavijih bitki u 13-mjesečnoj invaziji na Ukrajinu. Rovovske bitke i neprestana topnička vatra podsjećaju na Prvi svjetski rat zbog golemih žrtava na obje strane.

U videozapis koju je ruski vojni bloger objavio na Telegramu, Prigožin na karti tog područja pokazuje kako njegove snage nastavljaju okruživati sada posve razoreni grad, u kojem je prije rata živjelo oko 70.000 ljudi.

“U Bahmutu, veći dio, više od 80 posto je sada pod našom kontrolom, uključujući cijelo administrativno središte, tvornice, skladišta, upravu grada”, rekao je Prigožin. Crvenim markerom označio je relativno malen, pretežito stambeni dio grada koji ruske snage još moraju osvojiti. “Ondje se ratovanje nastavlja”, rekao je.

Prigožin je i prije iznosio slične tvrdnje da Rusi nadziru velike dijelove tog rudarskog grada što se pokazalo preuranjenim, no Ukrajina priznaje da je situacija u “tvrđavi Bahmut” sada jako teška.

Britansko ministarstvo obrane objavilo je da su ruske snage zauzele zapadnu obalu rijeke Bahmutke ugrozivši ključni ukrajinski opskrbni pravac.

Čelnik Donecke oblasti pod ruskom kontrolom, Denis Pušilin, rekao je tijekom posjeta Bahmutu u ponedjeljak da ruske snage nadziru 75 posto grada.

Rusija vjeruje da će joj osvajanje Bahmuta omogućiti nove ofenzive širom Ukrajine, dok Kijev i zapadni dužnosnici smatraju da grad ima samo simboličnu važnost.

IZVOR: Geopolitika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %