Ukrajinci probili rusku odbranu na rijeci Oskil, ranjen još jedan Putinov general…

0 0

U rejonu Svatova iz vatrenog oružja ranjen je komandant 144. motorizovane divizije 20. kombinovane ruske armije general-major Oleh Cokov.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novo izvješće o ratu u Ukrajini.”U posljednja tri dana ukrajinske snage osigurale su mostobrane na istočnoj obali rijeke Oskil u Harkivskoj oblasti. Rusija je pokušala od rijeke Oskil napraviti konsolidiranu crtu obrane nakon što su se njene snage povukle iz regije ranije ovog mjeseca”, pišu Britanci.

“Nešto južnije, u regiji Donjeck, vode se borbe dok ukrajinske snage napadaju grad Liman, koji je Rusija osvojila u svibnju.

Situacija na bojnom polju i dalje ostaje kompleksna, ali ukrajinske snage vrše snažan presing na okupirane teritorije”, objavili su Britanci u današnjem priopćenju.

Počeli su referendumi o pripojenju Rusiji u okupiranim dijelovima Ukrajine, javlja AFP.

Na brzinu organizirani referendumi u okupiranim dijelovima Ukrajine trajat će četiri dana.

Pitanja na glasačkom listiću malo se razlikuju ovisno o regiji.

U Donjeckoj Narodnoj Republici pitanje, koje se postavlja samo na ruskom jeziku, glasit će: “Jeste li za pridruživanje DNR Ruskoj Federaciji na pravima Ruske Federacije?” Samoproglašena Narodna Republika Lugansk koristi istu frazu.

U Hersonu će pitanje biti: Jeste li za odcjepljenje Hersonske oblasti od države Ukrajine, formiranje samostalne države Hersonske oblasti i njezino priključenje Ruskoj Federaciji kao dijelu Ruske Federacije?

A u okupiranim dijelovima Zaporožja pitanje je i na ruskom i ukrajinskom, a glasi: “Glasate li ZA odcjepljenje Zaporoške oblasti od Ukrajine, formiranje Zaporoške oblasti kao neovisne države i njezino priključenje Ruskoj Federaciji kao pod-entitet Ruske Federacije?”

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %