UKRAJINCI PRIJETE DA ĆE UNIŠTITI RUSKI MOST PREMA KRIMU: Rusi odgovorili najavom da će bombardovati Kijev

0 0

Ukrajina je objavila pojedinosti izgradnje ruskog mosta preko Kerčkog tjesnaca do Krima što upućuje na prijetnju da će gađati tu ključnu prometnicu do poluotoka koji je Rusija anektirala 2014.

Ukrajinska vojna obavještajna služba objavila je, kako navodi, službene ruske građevinske podatke o mostu, iako nije bilo moguće odmah utvrditi autentičnost dokumenta od gotovo 300 stranica.

Dokument je objavljen dan pošto je ukrajinski general Dmitro Marčenko rekao da će most biti “meta broj jedan“ ako Kijev dobije potrebno oružje.

General Marčenk je rekao da je Moskva koristila most za transport zaliha na Krim i južnu Ukrajinu.

Izgradnja mosta od 18 kilometara koštala je milijarde, a od 2018. povezuje Krim s ruskim kopnom.

Glasnogovornik ruske vlade Dmitrij Peskov rekao je da su poduzete sve mjere opreza kako bi se osigurala sigurnost Krima. Dodao je da je Kremlj svjestan najnovijih prijetnji Kijeva da gađa most.

Moskva je zaprijetila da će bombardirati Kijev ako most bude napadnut.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da je Marčenkova prijetnja u suprotnosti s obećanjima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zapadnim partnerima da neće koristiti oružje dugog dometa za napad na ruski teritorij.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u videoporuci objavljenoj u ponedjeljak u Kijevu „Naravno, oslobodit ćemo naš Krim.“

Ruska vojska je taj crnomorski poluotok okupirala 2014. kada je Ukrajina bila ranjiva zbog promjene vlasti i nije mogla pružiti otpor. Nakon toga, održan je međunarodno nepriznat referendum i Krim je pripojen Rusiji.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %