Ukrajina prekinula diplomatske odnose s Rusijom, raste broj žrtava. Počela masovna mobilizacija!

0 0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je nezavisnost Donjecka i Luganska, otcjepljenih područja Ukrajine. Tom prilikom je rekao da je modernu Ukrajinu stvorila Rusija.

Brojni analitičari ocijenili su donošenje odluke ruskog predsjednika da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska kao početak rata. Kao posljedica ove Putinove odluke brojne zemlje odlučile su se na uvođenje sankcija Rusiji.

Treći dan od poteza ruskog predsjednika tenzije ne jenjavaju. Ruski lider je usred noći u vanrednom obraćanju najavio vojnu operaciju u Ukrajini.

Ključni događaji:

– U sveobuhvatnom ruskom napadu na Ukrajinu do sad je poginulo najmanje osam ljudi, stvarni broj žrtava vjerojatno je veći. Službeni Kijev tvrdi da su u tijeku žestoke borbe s Rusima

– Ukrajina tvrdi da ruski vojni konvoji u zemlju ulaze iz tri pravca – sa sjevera (iz Bjelorusije), s istoka (iz Rusije) te s juga (iz anektiranog Krima). Kijev je poslao apel Turskoj da zatvori tjesnace Bospor i Dardaneli za ruske ratne brodove.

– Rusi tvrde da su neutralizirali ukrajinsku protuzračnu obranu, Ukrajina tvrdi da su njihove snage oborile pet ruskih aviona. Za te tvrdnje zasad nema neovisnih potvrda.

– Zapadne zemlje jednoglasno su osudile “brutalnu agresiju” Rusije na Ukrajinu, Kina pozvala na suzdržanost

– U Kijevu je zavladala opća panika, mnogi pokušavaju pobjeći iz grada

– Diljem ukrajinskih gradova odjekuju eksplozije, mete su vojni objekti i zračne luke

– Predsjednik Volodimir Zelenski odobrio dekret o izvanrednom stanju, parlament odobrio mjeru

– Vladimir Putin je u 4 ujutro objavio da ruska vojska započinje specijalnu operaciju u Ukrajini

11:45 – Porastao broj žrtava

Prema posljednjim podacima Predsjedništva Ukrajine koje je objavio AFP, više od 40 ukrajinskih vojnika i 10 civila ubijeno je u napadu koji je jutros započela Rusija

 

10:51 – Zelenski se obratio naciji: Izdajemo oružje svima koji su sposobni za odbranu suvereniteta Ukrajine

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopćio je da njegova zemlja prekida diplomatske odnose sa Rusijom, koji se trenutno obraća naciji.

izvor: avaz.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %