U Kanadi vlada prava ulična anarhija! Prosvjednici srušili kipove engleskih kraljica (VIDEO)

0 0

Prosvjednici u kanadskom gradu Winnipegu srušili su kipove kraljice Viktorije i kraljice Elizabete II, izvještava BBC.

Zemlju je zahvatio val protesta zbog otkrića posmrtnih ostataka stotine djece u neoznačenim grobovima u nekadašnjim prisilnim školama za urođenike. Nove grobnice se i dalje otkrivaju. U dva navrata gorjele su crkve u Kanadi, a izgorjele su četiri katoličke crkve.

Jučer se slavio Dan Kanade na obljetnicu osnivanja kanadske konfederacije 1867. Prosvjednici su tom prilikom oštetili još 10 crkvi u kanadskoj provinciji Alberta.

Osim toga, jučer su prosvjednici, noseći narančaste majice koje su postale simbol pokreta i transparente o pravima urođenika, srušili dva kipa koja podsjećaju da je Kanada nekada bila britanska kolonija. Urođenici i njihovi potomci znaju što su im donijele imperijalističke i kolonijalne težnje Francuske i Engleske

Dio prosvjednika vikao je: “Nema ponosa u genocidu!” prije nego što su srušili kipove koje su doživjeli kao uspomenu na kolonijalnu prošlost.

Iz UK su putem glasnogovornika poručili: “Osuđujemo svaki vandalizam na kipove kraljice. Naše misli su sa zajednicama kanadskih urođenika uslijed ovih tragičnih otkrića.

izvor: BiHnews.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %