U BiH sve propada: Kinezi ugrožavaju izgradnju Bloka 7 u Tuzli: Najveća investicija na korak od propasti

0 0

Realizacija najveće poslijeratne investicije, odnosno izgradnja Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli trenutno je pod velikim znakom pitanja, jer kineski partneri ne mogu ispuniti obaveze iz ugovora zbog otkazivanja američkog podizvođača radova.

Dugo najavljivana izgradnja Bloka 7 u Tuzli već je trebala početi, međutim sve je izvjesnije da do toga u skorije vrijeme neće doći, iako je Bosna i Hercegovina svoj dio obaveza još ranije u potpunosti ispunila, završetkom pripremnih radova na terenu, ali i uplatom avansa u iznosu 214 miliona KM, što je bila obaveza Elektroprivrede BiH prema ugovoru o inžinjeringu.

Naime, nakon što su završili svoj dio obaveza, nadležni iz Bosne i Hercegovine teren su trebali predati kineskom partneru, odnosno Konzorciju Gezhouba, međutim, prema informacijama do kojih je portal Klix.ba došao od bh. aktera iz ove priče, do toga nije došlo, s obzirom na to da inozemni partner traži reviziju ugovora.
Amerikanci otkazali saradnju

Naš izvor pojašnjava da je Gezhouba izmjenu ugovora zatražila zbog poteza američke kompanije General Electric, podizvođača radova, a koja je otkazala saradnju.

Prema ugovoru, oprema ove kompanije trebala je biti ugrađena u Blok 7 Termoelektrane u Tuzli, međutim, zamjenska koju Gezhouba nudi nije u skladu s postojećom tenderskom dokumentacijom.

Kako nam je pojašnjeno, ukoliko bi i došlo do promjene ugovora, procedura bi, shodno ranijim iskustvima vezanim za davanje konačnog zelenog svjetla za izgradnju Bloka 7, išla izuzetno sporo.

Naime, izbor projektnog partnera, u ovom slučaju kineskog konzorcija, išao je uz saglasnost Vlade Federacije BiH i Federalnog parlamenta te podršku Vijeća ministara BiH, koji bi svoju dozvolu morali dati i u reviziji dokumenta.

Kako saznajemo od izvora iz Elektroprivrede BiH, u ovom trenutku još uvijek je prerano govoriti o raskidu EPC ugovora, jer sve strane ulažu napore da se dokument održi na snazi i do kraja realizuje.

“Ukoliko bi u konačnici i došlo do raskida ugovora, posljedice tog raskida bi se cijenile prema razlozima i okolnostima tog raskida i u ovom trenutku se ne mogu prejudicirati njegove eventualne posljedice”, kazao nam je naš izvor.
Kinezi probili sve rokove

Bh. strani u ovom trenutku u prilog ide činjenica da je ispunila sve svoje obaveze. Pripremni radovi u kompleksu Termoelektrane u Tuzli, u koje je uloženo skoro 19 miliona KM, a izvodio ih je domaći konzorcij kompanija, još ranije su završeni, a stavku ugovora o ulasku na radilište te početak izgradnje objekta, Kinezi do danas nisu ispunili, probijajući sve rokove koje su imali.

Izgradnja Bloka 7, prema ranijim riječima nadležnih, predstavljala je i stabilnost u proizvodnji električne energije u BiH, ali i rudnika koji djeluju u koncernu Elektroprivrede naše zemlje, posebno Rudnika Kreka koji je ujedno i najveći.

Iz sindikata tog rudnika navode da više od 90 posto svoje proizvodnje uglja plasiraju tuzlanskoj termoelektrani, zbog čega, između ostalog, smatraju nepovoljnim prekid priče o izgradnji Bloka 7.

“Ovdje nisu problem samo rudnici i rudari, jer hiljade radnika je naslonjeno na proizvodnju i uvezani su u sistem elektroenergetskog sektora. Najveću štetu bi pretrpjeli građani kroz cijenu električne energije. Svjedoci smo da smo kao FBiH izvoznici električne energije i ukoliko ne bude Bloka 7, mi ćemo postati ovisnici o uvozu električne energije. Stanje u kompletnom energetskom sektoru nije dobro i ono bi se dodatno usložnilo ukoliko ne bi došlo do izgradnje Bloka 7. Nadamo se da do toga ipak neće doći”, kazao je za Klix.ba Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika Kreka.
Za ekologe je prekid izgradnje Bloka 7 pozitivna priča

S druge strane, ovakvu vijest pozitivno dočekuju ekolozi, navodeći da je situacija u vezi s kompanijom General Electric najbolja stvar koja se BiH mogla desiti.

“Sada imamo idealnu šansu za izvlačenje iz projekta koji je bio osuđen na propast zbog trendova koji se dešavaju u Evropi i uvođenja taksi na CO2 emisije koje bi praktično dovele Elektroprivredu BiH, a samim tim i Vladu FBiH u situaciju da bi vraćala kredit za Blok 7 iz budžeta, odnosno sredstvima građana FBiH, jer bi spomenuto državno preduzeće bankrotiralo. Jednostavno, cijene energije koja će se proizvoditi iz uglja, opterećene taksama CO2, su neprofitabilne i nećemo biti u mogućnosti da prodajemo tu energiju na tržištu, jer je njena cijena iz obnovljivih izvora već sada dosta niža od cijene energije iz uglja i bez taksi”, kaže za Klix.ba Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Ovaj ekolog navodi da Federalna vlada od kineskog partnera sada ima mogućnost naplate svega onoga što je do danas uloženo u pripremu izgradnje Bloka 7, jer inozemni partner nije u mogućnosti ispoštovati klauzule iz ugovora, koje su jasno definisale da kotao, turbina i generator moraju biti od proizvođača Alstom, odnosno General Electrica koji je kupio spomenutu kompaniju.

Blok 7, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 1,4 milijarde KM, predstavljao je zamjenski blok za postojeće kapacitete u Termoelektrani Tuzla i njegovim ulaskom u pogon trebali su prestati raditi postojeći blokovi 3, 4 i 5.

Kako nam je potvrđeno, jedna od alternativnih mogućnosti za Federalnu vladu je rekonstrukcija postojećih blokova, a to je prihvatljivo za stručnjake iz oblasti ekologije ukoliko bi se ulaganja u mjere smanjenja zagađenja izvela na blokovima 5 i 6.

“Oni se kao takvi mogu koristiti uz ulaganje u mjere smanjenja zagađenja i revitalizaciju. Općenito, blok 6 je planiran za rekonstrukciju ove godine i ugradnju postrojenja za odsumporavanje, što bi, pretpostavimo, trebali uraditi i na bloku 5. Kada je riječ o blokovima 3 i 4, oni su u takvom stanju u kojem se u njih ne isplati ni ulagati, jer su još davno odradili svoje i kao takvi su neisplativi”, naveo je Žiško.

Spomenuta posljednja dva bloka bi prema nacionalnom planu za smanjenje emisija trebala biti isključena iz sistema do 2023. godine, a prema informacijama Centra za ekologiju i energiju, njihovo gašenje bi moglo biti u onom trenutku kada se sistem daljinskog grijanja Tuzle i Lukavca spoji na blok 6.

izvor: BiHnews

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %