Turski ministar šokirao sve: „Ne prihvaćamo američku sućut za teroristički napad. Znamo tko je izdao zapovijed!“

0 0
--

Neočekivana i krajnje oštra reakcija, koja i najbolje govori o ukupnom stanju sadašnjih američko-turskih odnosa, stigla je danas iz Ankare u svezi jučerašnjeg terorističkog napada u središtu Istanbula kada je u eksploziji bombe poginulo 6, a ranjeno više od 80 osoba.

Teroristički čin u Istanbulu izveden je po “nalogu” stožera “terorističke organizacije” YPG (kurdske “Postrojbe narodne zaštite”, koju službena Ankara smatra sirijskim ogrankom Kurdistanske radničke stranke (PPK) zabranjene u Turskoj, op.GN.), koji se nalazi u sirijskoj regiji Kobani. Ovo je u ponedjeljak, 14. studenoga, novinarima priopćio turski ministar unutarnjih poslova Suleiman Soylu, a prenosi turska državna agencija Anadolu.

Turska ne prihvaća sućut SAD-a zbog nedjeljnog smrtonosnog terorističkog napada u Istanbulu, izjavio je turski ministar ministar.

“Još jednom naglašavam kako ne prihvaćamo i odbacujemo sućut Veleposlanstva SAD-a”, izjavio je Suleyman Soylu novinarima na aveniji Istiklal, gdje se dogodio teroristički napad.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre dala je u nedjelju izjavu, u kojoj je kazala slijedeće: “Sjedinjene Države oštro osuđuju čin nasilja koji se danas dogodio u Istanbulu, u Turskoj.” Objavu na Twitteru „retvitalo“ je američko veleposlanstvo u Turskoj uz komentar na turskom jeziku, navodi Anadolu.

Soylu je kazao da je savezništvo s državom koja podupire elemente koji remete mir u Turskoj i regiji problematično.

“Tko god tamo hrani PYD, pokušavajući pružiti unutarnje obavještajne podatke PKK-u, počinitelj je”, dodao je turski ministar čije riječi prenosi Anadolu.

Naglasivši da su teroristi koji su sudjelovali u napadu uhićeni nakon uspješne akcije, turski šef policije je kazao kako bi oni, da nisu bili uhićeni, pobjegli u Grčku. Osoba koja je planirala napad također je privedena, kazao je dalje.

Soylu je izjavio da je prema telefonskom razgovoru koji su pratile (turske) vlasti, teroristička organizacija dala upute da ubije napadača nakon eksplozije.

“Očito je da su smislili plan da ubiju terorista i spriječe nas u dešifriranju čitave mreže i temeljnih uzroka incidenta”, dodao je.

Ahlam Albashir, Sirijka koja je postavila eksploziv u prepuno trgovačko središte, uhićena je zajedno s desecima drugih osumnjičenih.

Albashir je priznala da ju je obučavala teroristička skupina YPG/PKK kao obavještajnu operativku i da je ilegalno ušla u Tursku iz sirijskog Afrina, prema turskim dužnosnicima.

Dužnosnici su rekli da je primala naredbe iz sjedišta terorističke organizacije u Kobaniju u Siriji.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija od strane Turske, SAD-a i EU – odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i dojenčad. YPG je sirijski ogranak te terorističke skupine, navodi Anadolu.

Prije toga je turski direktor komunikacija Fahrettin Altun izjavio da su “teroristički napadi na naše civile izravne i neizravne posljedice potpore nekih zemalja terorističkim skupinama”.

U međuvremenu, tursko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da su laboratorijski testovi otkrili da je u terorističkom napadu u Istanbulu korišten eksploziv trinitrotoluen (TNT).

Ovdje bismo podsjetili na slijedeće:

Američko-turski odnosi naglo su se pogoršali nakon neuspjelog vojnog puča u Turskoj u srpnju 2016. godine i za koji Ankara smatra odgovorne turskog klerika i disidenta, velikog suparnika aktualnog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Fethullaha Gülena, koji je utočište pronašao u Sjedinjenim Državama. Više-manje otvoreno Ankara suodgovornima u organizaciji pokušaja vojnog svrgavanja Erdogana smatra i Sjedinjene Države i pojedine zemlje Europske unije – prije svega Njemačku, gdje se dio časničkog kadra nakon neuspjelog puča i sklonio.

Ova jučerašnja epizoda, s tragičnim terorističkim napadom u središtu najvećeg turskog grada, sasvim sigurno neće pridonijeti skoroj stabilizaciji, povijesno, od uspostave moderne turske države nikad lošijih američko-turskih odnosa. O tome najbolje svjedoče i gore navedene riječi turskog ministra unutarnjih poslova.

izvor: geopolitika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %