Turski mediji bruje na sav glas: Prvi put u HISTORIJI IZETBEGOVIĆ sin izgubio izbore! Džaba ga podržao ERDOGAN

0 0

Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) objavila najnovije podatke, kandidat ujedinjene opozicije Denis Bećirović povećao je prednost u odnosu na Bakira Izetbegovića (SDA) u utrci za člana Predsjedništva.

Ta prednost, nakon što je obrađeno 92,34 posto biračkih mjesta, prešla je cifru od 100.000. Bećirović je dobio povjerenje 290.328 (57,26 posto) birača, dok je Izetbegović skupio 190.215 glasova (37,52).

 

Opće izbore u Bosni i Hercegovini ispratili su i turski mediji. Poznate dnevne novine “Sozcu” objavile su vijest s naslovom “Sin Alije Izetbegovića izgubio izbore”. O izborima u BiH pisao je i turski portal “Medyascope”, koji je u tekstu naveo kako je Izetbegović imao podršku predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).

– Bakir Izetbegović, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA), sin prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, dobio je 39 posto glasova. Predsjednik AKP-a i predsjednik Redžep Tajip Erdoan prethodno je podržao Izetbegovića – piše u tekstu portala “Medyascope“.

Portal “Serbestiyet” je u naslovu teksta o izborima u BiH napisao kako su to historijski izbori.

– Historijski izbori u Bosni i Hercegovini: Sin Alije Izetbegovića Bakir Izetbegović izgubio od socijaldemokratskog kandidata – glasio je naslov teksta na Serbestiyetu, u kojem, između ostalog, piše sljedeće:

– Prvi put u historiji zemlje političar s prezimenom Izetbegović izgubio je izbore. Umjereni i proreformski kandidati pobijedili su na izborima za hrvatskog i bošnjačkog člana u Predsjedničkom vijeću, dok je nacionalistička i proruska kandidatkinja Željka Cvijanović pobijedila na izborima za člana iz RS.

 

izvor: avaz

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
--