Tramp otkazao konferenciju za novinare, Bajden će otkriti istinu o napadu na Kapitol

0 0

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) obilježit će godišnjicu napada na Kapitol koji su 6. januara prošle godine izveli sljedbenici bivšega predsjednika Donalda Trampa (Trump), govorom u kojemu će upozoriti na prijetnje demokratiji. Tramp je otkazao konferenciju najavljenu za taj dan, te je ponovo napao demokrate i medije.

Bijela kuća je saopćila da će Bajden odbaciti Trampove lažne tvrdnje, koje prihvataju mnogi njegovi sljedbenici, da je njegov poraz na izborima bio rezultat opće prevare, kao i pokušaje umanjivanja nasilja najgoreg napada na Kapitol poslije rata 1812.

Predsjednik će reći istinu o onome što se dogodilo, a ne laži koje neki otad šire, a govorit će i o opasnosti koju to predstavlja za vladavinu prava i naš sistem demokratskoga upravljanja – rekla je novinarima u utorak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, piše “Reuters”, a prenosi “Hina”.

Bajden i potpredsjednica Kamala Heris (Harris) će sutra govoriti na Kapitolu, dok nije jasno naznačeno zbog čega je Tramp otkazao konferenciju za novinare. On je u svom saopćenju optužio Zastupnički dom za pristrasnost i nepoštenje u istrazi, a optužio je i medije, svoju omiljenu metu.

Tramp, neki republikanci i desničarski mediji prenosili su lažni prikaz događaja kako bi umanjili ozbiljnost napada na Kapitol, nazivajući ga nenasilnim protestom ili optužujući ljevičarske aktiviste.

Na dan napada na Kapitol poginule su četiri osobe, a jedan policajac koji je bio na Kapitolu preminuo je dan nakon odbrane Kongresa. Još deseci policajaca su bili ranjeni u napadu koji je trajao nekoliko sati, a još četiri policajca su nakon svih dešavanja izvršila samoubistvo.

Psaki je navela da će se Bajden nastaviti obraćati svima u Sjedinjenim Američkim Državama.

A onima koji nisu glasali za njega, onima koji možda ne vjeruju u to da je on legitimni predsjednik, govorit će o onome što želi napraviti da bi njihov život bio bolji – rekla je glasnogovornica Bijele kuće, prenosi “Hina”.

 

 

 

bihnews.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %