TITOVO BILO SVE, A NIJE IMAO NIŠTA! Poslije više od 4 decenije Brozova imovina fascinira

0 0

Josip Broz Tito nije posjedovao ličnu imovinu, kada su nekretnine u pitanju, pa svojim nasljednicima nije ostavio ništa, pošto ništa nije formalno ni imao. Međutim, njegovi nasljednici ne misle tako i zato se pitanje Titove imovine, kao i njegove zaostavštine postavlja već više od četiri decenije.

Od njegove smrti do danas svaka vijest o novoj prodaji ili adaptaciji neke njegove vile ili jahte, vraća ovu temu na novinske stupce širom bivše SFRJ. Broz je živio i promovisao sistem u kome je privatna svojina bila tek rijetka pojava i taj sistem zasnivao se na činjenici da je sve bilo Brozovo i ništa nije bilo njegovo.Kolike su bile Brozove vile govori podatak da je u njima radilo 2.060 ljudi. U pitanju je bio veliki broj vila i posjeda po čitavoj zemlji u kojima je on povremeno boravio, nekada ih koristeći za primanje stranih delegacija, a nekada u privatne svrhe.Jedna od najpoznatijih Titovih rezidencija nalazila se u nacionalnom parku Brioni, na jadranskom ostrvu Vanga u Hrvatskoj. Na Brione je prvi put otišao 1947. godine, a Bijela vila je postala njegov morski dom nekoliko godina kasnije. I od tada je na moru provodio nekoliko mjeseci svake godine.

Prva Titova kuća nakon što je došao na vlast jeste bila na Dedinju, u Užičkoj 15, koju su od Nijemaca preuzeli partizani. U njoj je Tito živio od 1946. do 1979 godine. Nakon Titove smrti, vila u Užičkoj, ali i još jedna kuća, kao i Kuća cvijeća gdje su Tito i Jovanka Broz sahranjeni, postali su Memorijalni centar „Josip Broz Tito”. Oni su dio Muzeja Jugoslavije.Vila u Kumrovcu, gdje je Tito rođen, danas je u vlasništvu Ministarstva državne imovine Hrvatske. Vilu Dalmacija u Splitu drži grad Split, a može da se iznajmi po visokoj cijeni. Reklamira se kao mjesto na kojem je Vinston Čerčil sjedio pored Indire Gandi.

Na listi onih koje su smještene u Hrvatskoj su još i dvorac Tikveš, koji je bio Titova lovačka rezidencija (oštećen je u ratu tokom devedesetih), a u vlasništvu je države. Među mjestima za lov, Tito je išao i u vilu u Bugojnu u Bosni i Hercegovini. Ona je danas napuštena, a priča se da je bila mjesto koje je Broz, pored Beograda i Briona, najviše volio i gdje je provodio najviše vremena. Tu ga je svojevremeno posjetio i predsjednik Libije Muamer el Gadafi.U Sloveniji je Tito koristio vilu na Bledu, a u Makedoniji u Ohridu. Oba objekta su dobile države u kojima se nalazi, a potomci Karađorđevića i dalje potražuju onu na Bledu, koja je bila njihovo predratno vlasništvo.

Tito je od 1950. do kraja 70-ih godina prošlog vijeka gradio i bunker u Konjicu, u kojem je 350 ljudi moglo da živi šest mjeseci u slučaju nuklearnog napada. On je danas u vlasništvu Ministarstva odbrane BiH.

U Crnoj Gori Tito je imao vilu Galeb u Igalu i vilu Lovćen u Bokokotorskom. Crna Gora je obje dala u zakup.Jahta bivšeg predsjednika SFRJ pod nazivom „Jadranka” prodata je u martu 2020. godine poduzetniku u Austrije za 51.000 eura, navedeno je u godišnjem izvještaju Ministarstva odbrane Crne Gore.

Ona je izgrađena 1976. u brodogradilištu u hrvatskoj Kraljevici i bila je najprije procijenjena na 80.000 eura. Bila je dio flote mornarice Jugoslovenske narodne armije (JNA), čijih je nekoliko brodova stajalo na raspolaganju doživotnom predsjedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).Brod „Jadranka” je dug 34 metra, imao je tri salona za dnevni boravak gostiju, dva apartmana i dvije pomoćne kabine za goste.

U brod su, kako se pisalo, ugrađivani najkvalitetniji materijali – od mahagonija do tikovine, dok su pregrade izgrađene od specijalnih čeličnih legura. Tito je jahtu dobio tri godine prije smrti, ali su mediji izbrojali 24 boravka na ovom brodu.

Samo tri godine mlađa, jahta „Primorka”, sagrađena je u Italiji 1974. godine. Njen život bio je veoma buran, obilježen havarijama – najveća se dogodila 2003. godine kada se nasukala na hrid Krš od Đerana, kod Ulcinja u Crnoj Gori.

Treći brod „Galeb” Crna Gora je prodala za 750.000 eura grčkom biznismenu 2000. Godine. Od njega ga je kupio grad Rijeka, a 2006. godine je proglašen hrvatskom kulturnom baštinom. „Galeb” je Titu bio rezidencija, a dugačak je 117 metara. Ovdje je gostio brojne lidere svijeta i zvijezde iz Holivuda.

U trezoru Narodne banke Srbije je 2013. godine otvoren Titov sef, nakon 31 godine.Ispostavilo se da je u sefu bila i imovina i ordeni Karađorđevića, kao i velika svota novca. Sef je otvoren na zahtjev suda u Beogradu kao dio ostavinske rasprave, koju su pokrenuli Titovi nasljednici.

U njemu je 30 kilograma zlata i briljanti za koje se ne zna kako su se našli u Titovoj rezidenciji, kao i dragocjenosti i odlikovanja iz zaostavštine kraljevske porodice Karađorđević. Ispostavilo se da je tada odlučeno da se dio imovine koja ima posebnu umjetničku ili historijsku vrijednost preda odgovarajućim muzejskim institucijama u SFRJ.

Također, Narodnoj banci Jugoslavije je tada predato i gotovo 30 kilograma zlata i 2,6 kilograma zlatnika, kao i 149 brilijanata i dijamanata koji su pripadali porodici Karađorđević i 13 njihovih odlikovanja. Pronađeno je još i 26.000 dolara, 36.000 njemačkih maraka i 2.200 danskih kruna, kao i dva miliona dinara, piše Kurir.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %