„TAKVA VOJSKA JE POČINILA GENOCID…“: Društvene mreže gore, Jasmila Žbanić upozorila na mogućnost izbijanja ratnog sukoba, burna reakcija Gorice Dodik…

0 0

Jasmila Žbanić snimila je dva važna filma o ratu u BiH: “Grbavicu” i “Quo vadis, Aida?” o genocidu u Srebrenici, koji je nedavno osvojio nagradu za najbolji evropski film.

Na pitanje novinara Die Welta vidi li i znakove upozorenja u trenutnoj krizi u Bosni i Hercegovini, odgovorila je:

“Apsolutno. Ljudi u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih jednostavno nisu htjeli vidjeti znakove upozorenja. I preko noći su se našli usred rata. Put od normalnosti do nezamislivog je kratak. Ovo iskustvo sam bila prisiljena doživjeti. Znakovi upozorenja danas su jasni i precizni.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin govori o novom ratu u BiH, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kupuje sve više oružja, a Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, najavljuje, uz podršku Rusije, prekid veza s Bosnom, osobito osnivanje vlastite vojske. To za mnoge Bosance zvuči kao da se devedesete ponavljaju. Takva vojska je počinila genocid, napravila masakr u Srebrenici”, rekla je i nastavila:

“Sve bosanske traume ponovo oživljavaju. Fašizam u Jugoslaviji nisu zaustavili Evropljani 1995. godine. Danas u Evropi imamo ono što je tada bilo nezamislivo: otvoreno fašističke stranke u vladama EU. Događaji u Bosni su znak upozorenja za cijelu Evropu. Ovo što se danas događa u Bosni i vama će se dogoditi!”

Na pitanje što radi Evropska unija, odgovorila je:

“Ona ne čini ništa da to zaustavi. Mogla bi uvesti sankcije, ali ništa od toga ne čini. Evropljani sklapaju prljave poslove s Miloradom Dodikom, a visoki predstavnik i njemačka vlada mu nude novac.”

“Dodik i srpski nacionalisti napadaju državu odnedavno. Prije nekoliko mjeseci niko ne bi pomislio da je to moguće. Krizu je izazvao zakon koji je predložio Schmidtov prethodnik Inzko. Na osnovu njega ne smije biti porican genocid i slavljeni ratni zločinci. Ovaj prijedlog bijesno je razljutio srpske i hrvatske nacionaliste. Onda se promijenio visoki povjerenik i mi ne vidimo što Schmidt zapravo radi. On pušta Dodika da nastavi, bez da ga sankcionira. Voljela bih biti optimistična, ali stvarno me je strah što bi se moglo dogoditi. Imam svoje ratno iskustvo, a stvarno ne izgleda dobro”, rekla je nagrađivana bh. redateljica.

 

No ubrzo nakon što je objavljen njen razgovor za njemački list uslijedile su brojne reakcije na društvenim mrežama.

„Zaista umjetnički rečeno, gospođa Jasmila Žbanić širi ljubav i ne bavi se politikom, ona promoviše mir i šteta je da se njeno umjetničko djelo ne prikaže i u Srbiji i Republici Srpskoj. Ona je ta koja nama treba da objasni šta je bilo i šta će biti…“, poručila je sarkastično Gorica Dodik, kćerka člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Podsjetimo, Gorici Dodik nedavno su zasmetale i izjave nagrađivanog bh. glumca Emira Hadžihafizbegovića, pa ga je optužila da “pljuje po Srbima”.

izvor: (SB)

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %