SVE SE ZAKUHALO: Tužilaštvo BiH formiralo novi predmet protiv Milorada Dodika. EVO ŠTA GA ČEKA!

0 0

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je novi predmet zbog medijskih istupa člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojima iskazuje prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH.

Sasvim je razumljiv interes javnosti za podnesene prijave protiv člana predsjedništva gospodina Milorada Dodika koje su pristigle u posljednje vrijeme, posljednja dana 18.10.2021. godine.Radi blagovremene spoznaje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je već po primitku prve prijave formiran predmet i zadužen tužilac a ostale prijave su također u radu – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Formiranje predmeta protiv Dodika tražio je krajem prošle sedmice državni tužilac Džermin Pašić.

Kako je Pašić naveo u mailu, tužitelj sam ne može formirati predmet, obzirom na utvrđenu proceduru formiranje i signiranje predmeta preko CMS-a, no da rekacija Tužilaštva mora uslijediti zbog postojanja osnova sumnje krivičnog djela iz Glave XVI Krivičnog zakona BiH.

Ovaj član zakona odnosi se upravo na napad na ustavni poredak, ugrožavanju teritorijalne cjeline, podrivanju vojne ili odbrambne moći oružanoj pobuni, protivzakonitom formiranju vojnih snaga za što su zapriječene kazne zatvora i do 10 godina.

Dodik je nedavno rekao da će zabraniti rad SIPA, OSA-e, državnog Suda i Tužilaštva na području RS, ali i da će ovaj entitet organizirati svoju vojsku.

IZVOR: AVAZ.BA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %