SUD ODLUČIO / Asim nije kriv iako je snimljen u kriminalno/uhljebljivačkoj radnji

0 0

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je izrečena presuda Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću nakon suđenja koje je trajalo više od pola godine.

Odlučeno je da su Sarajlić i ostali oslobođeni.

Podsjetimo, oni su se teretili da su, od 20. do 25. februara 2020., prije izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem. Stranački utjecaj
Sarajlić i Delalić su, prema optužnici, obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Prevljakov protukandidat.

Tvrtković je snimio razgovor, napravio audiozapis, na kojem se čuje o čemu je razgovarao sa Sarajlićem i Delalićem, koji je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Efendić je javno objavio ovaj snimak. Delalić je nakon objavljivanja snimka napustio SDA, a kasnije je to učinio i Efendić koji je sada predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

U avgustu 2022., sutkinja Amela Skrobo-Kadrić je otvorila glavni pretres u predmetu u kojem su navedeni optuženi za krivično djelo “Davanje dara i drugih oblika koristi”.

U tom periodu, prvooptuženi Asim Sarajlić je bio predsjednik kadrovske komisije SDA i član Predsjedništva SDA, kao i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Američka crna lista
Podsjetimo, Sarajlić se nalazi na američkoj crnoj listi, nakon što mu je Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) u aprilu prošle godine uveo sankcije.

On je prije toga bio predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda nakon čega je podnio ostavku na ovu poziciju.

Sarajlić se krajem maja prošle godine pred sudom izjasnio da se ne osjeća krivim za ono što ga tereti optužnica – davanje dara i drugih oblika koristi. izvor: press

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %