Sud BiH: Dragan Vikić i ostali oslobođenih svih optužbi za ratni zločin protiv srba

0 0

Prilikom dolaska na izricanje presude legendarnog komandanta Vikića dočekali su brojni saborci kako bi mu pružili podršku

Sud Bosne i Hercegovine je izrekao jutros oslobađajuću presudu legendarnom komandantu odbrane Sarajeva Draganu Vikiću.

Svih optužbi Tužilaštva BiH, oslobođeni su i Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen je po optužnici Tužilaštva da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Iz Tužilaštva BiH je 2016.godine saopćeno da se optuženi terete da su “u svojstvu zapovjednika i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu bili informisani ili lično svjedočili zločinu, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcioniraju počinitelje i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela”.

Odbrana optuženih su na završnoj riječ u februaru i martu aove godine ustvrdili da nema dokaza da su Vikić i drugi odgovorni za ovaj zločin.

Prilikom dolaska na izricanje presude legendarnog komandanta Vikića dočekali su brojni saborci kako bi mu pružili podršku.

izvor: avaz.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %