STRUČNJACI OTKRIVAJU: Ukoliko ste strastveni pušač – ovo trebate znati…

0 0

Prestanak pušenja za mnoge pušače najprije znači borbu protiv ovisnosti koju izaziva nikotin, prisutan u cigaretama.

No, pomisao na prestanak može izazvati brige o tome kako će izgledati život bez pušenja.

Uvjerenje da cigarete smiruju je široko rasprostranjeno, a neki medicinski stručnjaci odgovaraju ljude s poremećajima mentalnog zdravlja od prestanka pušenja, rekli su istraživači sa univerziteta Oxford i Bath, čiji je rad krajem maja objavljen u časopisu JAMA Network.

Njihovo otkriće da prestanak pušenja može poboljšati mentalno zdravlje trebalo bi dodatno ohrabriti pušače koji se žele riješiti te navike, ali su zabrinuti zbog potencijalih negativnih posljedica.

Prestanak pušenja povezuje se sa značajnim poboljšanjima pri tjeskobi i depresiji među ljudima koji imaju i koji nemaju psihičke poremećaje, zabilježila je istraživačka grupa nakon što je provela studiju na više od 4.200 ljudi u 16 zemalja.

Za mnoge može biti teško napustiti rutine poput izlaženja iz ureda radi nekoliko cigareta i ćaskanja tokom dana ili nekoliko opuštajućih kasnonoćnih “dimova” prije spavanja.

Na zabrinutost zbog pogoršanja mentalnog zdravlja nakon prestanka često upućuju kliničari i pušači, rekli su istraživači.

Međutim, ta zabrinutost ne bi trebala nikoga obeshrabriti, smatraju autori studije.

Prestanak pušenja povezuje se sa smanjenim rizikom od smrtnosti i poboljšanom kvalitetom života u bilo kojoj dobi, pri čemu naša analiza doprinosi dokazima da također poboljšava mentalno zdravlje, kazali su.

Sudionici istraživanja bili su pušači s psihičkim poremećajima i bez njih.

Istraživanje je proučavalo učinak apstinencije između devet do 24 tjedana među ljudima koji su “motivirani prestati”, no koji su pušili 10 ili više cigareta dnevno tokom protekle godine.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %