“STRAŠAN UDARAC MOSKVI”: Rusi ostali bez glavnog ratnog broda u Crnom moru, pogođen je projektilima tipa…

0 0

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je ratni brod Moskva “ozbiljno oštećen” nakon eksplozije streljiva, koju je uzrokovao požar.

“Brod je teško oštećen. Cijela posada je evakuirana. Uzrok požara se istražuje”, objavilo je rusko ministarstvo. Ukrajinci tvrde da su glavni brod ruske Crnomorske flote pogodili projektilima tipa Neptun.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da ruski spasioci nisu uspjeli doći do broda, na kojem je moglo biti do 510 članova posade.

“Potvrđeno je da je krstarica Moskva danas otišla tačno tamo gdje su je poslali naši vojnici na Zmijskom otoku”, objavio je na Telegramu regionalni guverner Odese Maksim Marčenko.

Krstarica Moskva konstruirana je u ranim 1980-ima u tadašnjem SSSR-u. Radilo se o glavnom brodu sovjetskog projekta izgradnje brodova klase Atlant. Brod je prvo nazvan Slava, ali je kasnije preimenovan u Moskva, po glavnom gradu Rusije.

Glavno oružje Moskve su protubrodski projektili tipa P-1000 Vulkan.

Krstarica koja je postala glavni brod ruske Crnomorske flote 2000. godine, odigrala je ključnu ulogu u ruskoj vojnoj operaciji u Siriji, koja je počela 2015. godine.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %