STRAHOVITE Borbe na ulicama Kijeva, pogođena stambena zgrada, Zelenski pozvao na odluku o članstvu u EU (VIDEO)

0 0

Treći dan od početka ruske invazije na Ukrajinu nastavljene su žestoke borbe širom te zemlje. Dok ruski tenkovi nadiru prema Kijevu iz tog grada odjekuje pucnjava. Ukrajinska vojska lansirala je taktičke balističke rakete Točka -U na Donjeck i Logansk koje su izazvale materijalnu štetu. Za to vreme ukrajinska PVO saopštila je je da je sa zapada te zemlje oborila dva ruska transportna aviona Iljušin IL-76 puna padobranaca.u okolini prestonice.

Ključni događaji:

* Treći dan je ruske invazije na Ukrajinu. Fokus je na borbama u Kijevu. Ruske snage ušle su juče u predgrađe grada, odjekuju eksplozije, čuje se pucnjava u i oko grada

* Ukrajinske oružane snage javljaju da su tokom noći srušile brojne ruske “neprijateljske ciljeve”, među kojima dva aviona, tenk…

* Vladimir Putin pozvao je ukrajinsku vojsku da svrgne svoje vođstvo, koje je označio kao “bandu narkomana i neonacista koji su se smjestili u Kijevu i uzeli za taoce čitav ukrajinski narod”.

* Američko ministarstvo odbrane potvrdilo je da je pokrenut ruski “amfibijski napad” na Mariupolj, obalski grad na jugoistoku Ukrajine.

* NATO će rasporediti značajne dodatne trupe u zemlje istočne Europe koje su dio saveza, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

* Savjet bezbednosti UN-a izglasalo je rezoluciju u kojoj se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Za rezoluciju je glasalo 11 država članica, tri su bile suzdržane (Kina, Indija i UAE), a jedna je bila protiv (Rusija). Kako Rusija drži veto, rezolucija nije potvrđena.

* Sjedinjene Države nametnule su sankcije Vladimiru Putinu, ministrima spoljnih poslova i osbrane Sergeju Lavrovu. Lične sankcije Lavrovu i Putinu već su objavile i EU, Britanija i Kanada.

Snage ruske armije primijećene jutros na jugoistoku Harkova

 

Beba rođena na stanici podzemne železnice

Svjetski mediji prenose vijest o bebi rođenoj noćas u improviziranom skloništu, zapravo u podzemnoj stanici metroa u Kijevu.

Ukrajinske vlasti: Držimo grad Keršon

Ukrajina tvrdi da njihove snage kontroliraju grad Keršon. Radi se o gradu na jugu zemlje, severozapadno od Krima.

Gradonačelnik Ihor Kolijakev kaže da su odbijeni svi ruski napadi.

Ukrajinci tvrde da su srušili ruski Iljušin-76?

Ukrajinska vojska tvrdi da je blizu Kijeva srušila ruski vojni transportni avion Iljušin-76 koji je prevozio ruske padobranace.

Narednik ukrajinskog glavnog štaba Valerij Zalužni na Tviteru je objavio da je veliki višenamjenski Iljušin srušen pokraj grada Vasilkiva, tridesetak kilometara od Kijeva.

 

IZVOR: kurir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %