Stižu prve snimke s parade u Moskvi, u prvom planu termonuklearni projektili, ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo zastrašujuće snimke…

0 0

Dan pobjede Rusija obilježava tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu. Pripreme u Moskvi traju već danima, a snimke prikazuju uvježbavanje ruske vojske koja će proći gradom pokazujući svoju moć.

Kako su javili britanski mediji, među gomilom vojnih vozila i opreme u centru Moskve viđen je i termonuklearni projektil tipa RS-24 Yars. Radi se o projektilu teškom gotovo 50 tona koji može nositi do 10 bojevih glava.

Prije par dana bilo je objavljeno i da će nad Moskvom preletjeti avion “sudnjeg dana”, a mediji su nagađali kako je to Putinova poruka Zapadu.

U slučaju nuklearnog rata, avion “sudnjeg dana” postao bi leteći zapovjedni centar ruskog predsjednika. Prepun je tehnologije, ali određeni detalji su ruske državne tajne.
Putin: Moramo spriječiti oživljavanje nacizma

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je rekao da će “kao i 1945, pobjeda biti naša”, nižući usporedbe između događaja iz Drugoga svjetskog rata i sukoba u Ukrajini, u poruci upućenoj uoči obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. Zapad strahuje od njegovog govora koji se očekuje danas u poslijepodnevnim satima.

“Danas se naši vojnici, kao i njihovi preci, bore rame uz rame za oslobođenje svoje domovine od nacističke prljavštine, uvjereni da će, kao i 1945, pobjeda biti naša”, rekao je Putin u poruci upućenoj u nedjelju stanovnicima zemalja bivšega sovjetskog bloka kao i onima iz separatističkih regija istočne Ukrajine.

“Danas nam je zajednička dužnost spriječiti oživljavanje nacizma, koji je nanio toliko patnje narodima raznih zemalja”, dodao je ruski predsjednik, izrazivši želju “da nove generacije budu dostojne sjećanja na svoje očeve i djedove”.

Putin je uz vojnike spomenuo i civile koji su djelovali iznutra, “a slomili su nacizam” bez obzira na bezbrojne žrtve.

“Nažalost, danas se nacizam ponovno uzdiže”, rekao je Putin u dijelu govora upućenom Ukrajincima.

ISW- “Ruske snage nisu napravile nikakav značajniji napredak 8. maja. Ukrajinska protuofenziva sjeveroistočno od grada Kharkiva vjerovatno je prisilila ruske trupe da se prerasporede umjesto da pojačaju zaustavljene ruske ofenzivne operacije drugdje u istočnoj Ukrajini”, navodi se u izvještaju.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %