STANJE U BOSNI I HERCEGOVINI JE ALARMANTNO: Cijene nafte divljaju, ugroženo poslovanje…

0 0

Osim prijedloga zakona o ukidanju akcize na gorivo o kojem će raspravljati Predstavnički dom državnog parlamenta, o privremenom ukidanju akciza razgovarat će i entitetski premijeri sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH.

Ako vlast u Bosni i Hercegovini ne pronađe mehanizme da zaštiti prevoznike u vrijeme kada cijene goriva dostižu višegodišnje maksimume, posljedice bi mogle biti nesagledive, upozoravaju prevoznici. Njihov glavni zahtjev je ukidanje akciza na naftne derivate. O ovom će se zahtjevu razgovarati na prvoj idućoj sjednici Upravnog odobra Uprave za indirektno oporezivanje, potvrđeno je za BHT1. No nije poznato kada.

Zbog naglog i konstantnog povećanja cijena goriva, Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH iz Vanjskotrgovinske komore upućena je inicijativa kojom se traži da se javni gradski i prigradski prevoz putnika trajno oslobodi plaćanja putarine za izgradnju autoputeva i rekonstrukciju puteva. Takođe, zatraženo je donošenje privremene mjere na period od šest mjeseci da se za kompletan javni drumski prevoz putnika suspenduje naplata akcize na naftne derivate, putarine za autoputeve i putarine za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva. U suprotnom, posljedice bi mogle biti nesagledive – upozoravaju prevoznici.

“Neredovne linije gradskog, međugradskog i prigradskog prevoza, ili njihovo nepostojanje. Privrednici bi mogli imati problem sa prevozom putnika, đaci bi mogli da idu pješke u školu kao u vrijeme rata”, ističe Dejan Mijić, predsjednik Udruženja za međunarodni i putnički saobraćaj.

Ekonomist Zoran Pavlović upozorava da su cijene nafte dostižu rekorde na svjetskom tržištu, te da su na najvišem nivou u zadnjih deset godina. Država, računa Pavlović, mora naći mehanizme da zaštiti prevoznike, a posredno i građane.

“Sada će cijene divljati, mali trgovci će to koristiti, a narod u panici zbog svega što smo ranije preživjeli. Jednostavno, nadležni moraju naći mehanizam. U suprotnom, neće biti dobro”, kaže Pavlović.

Hoće li i na koji način nadležni podržati prevoznike, ali i sve građane, moglo bi biti poznato do kraja sedmice. Osim prijedloga zakona o ukidanju akcize na gorivo o kojem će raspravljati Predstavnički dom državnog parlamenta, o privremenom ukidanju akciza razgovarat će i entitetski premijeri sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH.

izvor: sb

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %