Šta se to sprema? Kina gradi makete američkih ratnih brodova u prirodnoj veličini za testiranje projektila

0 0

Kineska vojska gradi makete američkih ratnih brodova u prirodnoj veličini na području predviđenom za testiranje njihovih projektila, navodi se u izvješću, pozivajući se na satelitske snimke. Iste vrste američkih plovila redovito plove u blizini kineskih voda i oko Tajvana. Američki pomorski institut (USNI) sa sjedištem u Marylandu objavio je satelitske snimke na kojoj su jasni obrisi američkih brodova i odgovaraju po veličini. Riječ je o obliku američkog nosača zrakoplova klase Ford i najmanje dva razarača klase Arleigh Burke. Fotografije je ustupila tvrtka za satelitske snimke Maxar.

Prema USNI-ju, meta u obliku nosača prvo je izgrađena u zabačenoj pustinji u kineskoj sjeverozapadnoj regiji Xinjiang između ožujka i travnja 2019., a zatim je uglavnom demontirana u prosincu te godine. Izgradnja je nastavljena krajem rujna ove godine i dovršena je početkom listopada. Na maketama će se vjerojatno testirati učinkovitost projektila.

Nosači zrakoplova i brodovi klase Arleigh Burke dio su američke 7. flote, a ti brodovi učestalo plove blizu kineskih pomorskih granica, uključujući vode oko Tajvana te su sudjelovali u pomorskim vježbama s Japanom, Južnom Korejom i Filipinima.

Prema Bloombergu, postavljanje ovih meta na području koje je jasno dostupno stranim satelitima, Peking je očito “pokušavao pokazati Washingtonu što može učiniti”.

Upitan o ovoj temi danas, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da nije upoznat s izvješćima o satelitskim snimcima. U kolovozu 2020. Kina je testirala DF-26 i DF-21D dalekometne protubrodske rakete, koje su neki analitičari nazvali “ubojicama nosača”. Američko-kineski odnosi značajno su se pogoršali posljednjih godina zbog niza pitanja: od trgovine i špijunaže do Hong Konga i Tajvana. Također, dvije zemlje optužuju jedna drugu za podizanje napetosti u Južnom kineskom moru.

izvor: geopolitika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %