Šta se to dešava na KCUS? Falsificira se dokumentacija umrlih od virusa po naredbi Sebije

Na KCUS se dešavaju stvari koje se kriju od očiju javosti.

Već duže od mjesec dana prepravljaju se i ispisuju nove temperaturne liste umrlih od Korone

Ukoliko nadležno Tužilaštvo KS to već ne zna, obavještavamo ekipu pod vodstvom glavne tužiteljice Sabine Sarajlije da je na KCUS-u upravo u toku izvršenje krivičnog djela – falsifikat službene isprave, odnosno prepravljanje nalaza pacijenata umrlih od COVID-19 !
U posljednjih mjesec i po dana, tačnije od 13. maja pa do sada, na KCUS-u traje ubrzana akcija prepravljanja temperaturnih listi pacijenata koji su umrli u izolatorijima Klinike za plućne bolesti na Podhrastovima i na PRC-u, koji je u međuvremenu i rasformiran.

Uništavanje originala !?

 

Naglašavamo, prepravlja se ovaj vrlo važan dokument isključivo o – umrlim pacijentima. Još tačnije, u mnogim slučajevima kako tvrde naši izvori, bacaju se originalne temperaturne liste iz perioda liječenja (i smrti), a popunjavaju sasvim nove!

Insajderi TBT-a u službama KCUS-a najprije su signalizirali da je iz centralnog magacina nedavno trebovana vrlo velika količina blanko temperaturnih listi… na stotine komada, a što nije uobičajena praksa. Istraživački tim TBT-a zatim je došao do saznanja da je menadžment KCUS-a odredio mali tim pouzdanih medicinskih sestara koje su dobile zadatak da iznova, na čiste obrasce temperaturnih lista ispisuju podatke o toku bolesti, terapiji i svim detaljima vezanim za umrle pacijente, koji su liječeni u KCUS-u od COVID-19.

TBT je došao i do imena četiri medicinske sestre, radi se o: M.A.G., J.H., E.S. i I.M. koje su inače zaposlene na hematologiji, maksilofacijalnoj klinici i anesteziji (imena poznata redakciji i biće ustupljena institucijama za provođenje zakona). Naravno,odgovornost za bilo šta nezakonito u ovoj „operaciji“ nije samo njihova, nego je prvenstveno na menadžmentu i šefovima klinika koji su direktno zainteresirani da se svaki sporni detalj medicinske dokumentacije umrlih „počisti“.

Da bi bilo jasna dimenzija aktuelne mahinacije neophodno je pojasniti značaj dokumenta – temperaturna lista. Radi se o dokumentu koji je uz pacijenta tokom liječenja (zakačen na krevet). U listu se upisuje ne samo temperatura bolesnika, nego i svaka tableta, injekcija, infuzija ili bilo koji drugi tretman koji se na bolesniku primijeni kao i vrijeme davanja terapije. U slučaju umrlih od Covid-19 posebno važan podataka je: marka respiratora na koji je bio priključen, vrijeme intubiranja, trajanje rada respiratora, količina kisika koji je primio, pritisak…i na koncu – vrijeme smrti.

Temperaturna lista – ključni dokaz

U slučaju kada postoji sumnja u uzrok smrti tj. u moguće nesavjesno liječenje kao uzrok, temperaturna lista je, uz ostale nalaze i obdukciju, ključni dokaz kojim se dokazuje da li je bilo ljekarske greške ili je pacijent tretiran po utvrđenim protokolima. Tužbe protiv generalne direktorice KCUS-a dr. Sebije Izetbegović, menadžmenta i ljekara, koje su podnijele porodice zasad najmanje dvoje preminulih, ukazuju da postoje sumnje u uzrok smrti, odnosno da je do fatalnog ishoda mogla dovesti primjena tzv. „malina-respiratora“, katastrofalno loša improvizacija sistema za dopremu kisika kao i moguća druga odstupanja od utvrđenih protokola liječenja.
Tužilaštvo KS o tome već vodi istragu. Bitno je da se i Tužilaštvo BiH, koje se još otprije bavi kriminalno-finansijskim aspektima „afere respiratori“(predmet: Novalić i ostali), također uključilo i u istraživanje uzroka visoke smrtnosti pacijenata na PRC-u uslijed korištenja „malina-respiratora“ tokom trećeg vala pandemije. Ovo najnovije otkriće ima veze upravo s time. Zato je bitno da se baš državno Tužilaštvo ponovo uključi u ovaj slučaj. Vrlo je indikativno da se na KCUS-u ovih dana intenzivno radi na lažiranju upravo dokumenta koji prilikom istrage o uzrocima smrti postaje ključni dokaz.

Ovaj pokušaj prikrivanja stvarnih uzroka smrti ljudi na respiratorima vrlo je naivan. Najprije zbog toga što je manipuliranju sa temperaturnim listama svjedočilo niz uposlenika KCUS-a, među njima i naši insajderi. Zatim, i najpovršnije grafološko vještačenje utvrdiće koje su liste originalne, a koje naknadno ispisivane sa nekoliko istih rukopisa „pouzdanih“ sestara. No, činjenica da se to uopće dešava ukazuje da na KCUS-u imaju potrebu da nešto sakriju, zataškaju i prevare istražne organe. Prema saznanjima TBT-a još nekoliko porodica je u potrazi za advokatima koji će ih zastupati u tužbi protiv KCUS-a, menadžmenta i direktorice Izetbegović zbog sumnji da su njihovi najbliži preminuli zbog neadekvatnog liječenja, neadekvatnog „malina-respiratora“ i kisičkog sistema.

izvor: BiHnews

--