ŠTA SE TO DEŠAVA IZNAD BiH: Kažu nije chemtrails ni raspršivanje korone: Vakcinišu lisice iz aviona!? Avion je iz Srbije, a polijeće iz Tuzle

0 0

Konstantno nadletanje manjih aviona pojedinih lokacija u Bosni i Hercegovini zaintrigiralo je neke građane, a razlog tih letova je, kako tvrde mainstream mediji – posve bezazlen.

Iako niko u BiH za to još nije čuo, radi se navodno o oralnoj vakcinaciji lisica protiv bjesnila, a kako navode slična praksa u regionu organizira se posljednjih desetak godina – iako se u BiH za takvo nešto prvi put čuje, bar u javnosti.

Našu zemlju nadlijeće devet aviona kompanije iz Srbije koja je pobjedila na međunarodnom tenderu, a sve se finansira iz IPA fondova. Avioni polijeću sa aerodroma u Tuzli.

Kako se u medijima navodi, jesenja kampanja oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila počela je 5. septemba, a i ove godine provesti na cijelom području Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

“Oralna vakcinacija lisica se u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama Balkana, provodi od 2011. godine sa ciljem iskorjenjivanja bjesnila u populaciji lisica. Lisice su glavni prenosnici i rezervoari bjesnila u cijeloj Evropi, uključujući i zemlje Balkana. Oralna vakcinacija se vrši na način da se avionima distribuiraju mamci sa vakcinom na cijelom području Bosne i Hercegovine, ne uključujući naseljena mjesta i vodene površine. Lisice se imuniziraju oralnim putem tako što konzumiraju mamac u kojem se nalazi kapsula sa vakcinom. U toku jedne kampanje na cijelom području Bosne i Hercegovine se distribuira oko 1.200.000 mamaca sa vakcinama protiv bjesnila namijenjenih lisicama”, saopćili su iz ove institucije.

Kažu kako s obzirom na posljednji izolovani slučaj bjesnila kod jednog psa na području općine Srebrenica koji je prijavljen u maju 2020. godine, ove godine veća gustina mamaca će biti distribuirana na području općina Bratunac i Srebrenica.

“Kampanje oralne vakcinacije lisica su dokazano najefikasnija metoda eradikacije bjesnila na određenom području, što je i urađeno u zemljama Zapadne Evrope, a isti rezultati su postignuti i u zemljama Zapadnog Balkana”, tvrde oni.

bosniapress

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %