ŠTA SE DOGODILO NA MARSU?: NASA-ini stručnjaci pokušavaju odgonetnuti gdje je nestao kamen koji je rover pokupio sa površine

0 0

Svemirski inženjeri ulažu velike napore da otkriju šta je pošlo po zlu kada je NASA-in rover Perseverance pokušao prikupiti prvu kamenu jezgru na Marsu.

Činilo se da mehanizmi robota funkcioniraju savršeno, ali kada su pregledali metalnu cijev za koju se očekivalo da sadrži uzorak, ustanovljeno je da je – prazna, piše BBC.

Članovi misije smatraju da bi za to mogla biti kriva određena svojstva ciljanog kamena. Očekuju da bi zagonetka trebala biti riješena analizom fotografija i daljinskim mjerenjima.

– Prve procjene govore da je cijev bila prazna vjerojatno zato što kamenje na Marsu nije imalo očekivana svojstva, a manje je vjerovatno da je došlo do hardverskog problema sa sistemom uzorkovanja – izjavila je Jennifer Trosper, voditeljica projekta za Perseverance u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon u Kaliforniji.

– U idućih nekoliko dana misija će uložiti vrijeme na analizu podataka koje imamo, a također će prikupiti i neke dodatne dijagnostičke podatke za razumijevanje temeljnog uzroka prazne cijevi – rekla je.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %