ŠTA SE DEŠAVA NA MJESECU? Misteriozna koliba uočena na tamnoj strani Mjeseca. Kineski rover otkrio tragove…

0 0

Kineski rover Yutu 2 uočio je neobičan objekat na suprotnoj strani Mjeseca, a mediji su ga u prvim izvještajima opisali kao “tajnu kolibu”. Yutu 2 je sada spreman da ga detaljnije pogleda.

Čudni objekat u obliku kocke prvi je put uočila kineska lunarna ekspedicija u novembru, objavio je kineski naučni kanal Our Space. Rover je otkrio objekat na horizontu oko 262 stope (80 metara) sjeverno dok je prelazio krater Von Kármán na južnoj hemisferi na suprotnoj strani Mjeseca.

Ured za štampu Kineske nacionalne svemirske administracije (CNSA) objavio je fotografiju objekta koji se uzdiže iznad horizonta na pozadini tamnog neba. Međutim, sa fotografije se može utvrditi nekoliko detalja, a priroda objekta ostaje nejasna.

Kinezi su izrazili veliki interes za istraživanje ove “misteriozne kolibe”, a sada se očekuje da će rover provesti sljedeća dva ili tri lunarna dana – što je ekvivalent dva ili tri mjeseca ovdje na Zemlji – krećući se prema objektu, izbjegavajući kratere koje označavaju suprotnu stranu Zemljinog satelita.

Yutu 2 je prvi put ikada sletio na drugu stranu Mjeseca 3. januara 2019. i od tada se kreće oko 115 milja širokog (186 km širokog) kratera Von Kármán. To je dio četvrte kineske ekspedicije na Mjesec i druge koja uključuje rover.

izvor: bihnews.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %