ŠTA SE DEŠAVA? Misteriozni radiosignali neprekidno stižu iz dalekog svemira! Astronomi još ne znaju što im je izvor

0 0

Astronomi su uočili tajanstveni kozmički objekt koji je u kratkom roku ispalio 1652 praska. Kako se još ne zna što je uzrokovalo ponovljene eksplozije, stručnjaci su nastavili opažati objekt.

Entitet o kojem je riječ naziva se “brzi radioizboj” (fast radio burst, FRB), zagonetni fenomen koji je prvi put uočen 2007. godine. FRB-ovi proizvode radioimpulse koji traju samo nekoliko tisućinki sekunde, ali proizvode onoliko energije koliko i Sunce u jednoj godini.

Neki FRB-ovi emitiraju energiju samo jednom, no poznato ih je nekoliko koji ponavljaju eksplozije, uključujući i “FRB 121102” koji se nalazi u patuljastoj galaktici udaljenoj 3 milijarde svjetlosnih godina. Koristeći se sfernim radioteleskopom s otvorom promjera 500 m (FAST) u Kini, tim znanstvenika odlučio je provesti opsežnu studiju ovog ponavljajućeg FRB-a.

AST je najosjetljiviji radioteleskop na svijetu. Tijekom 60 sati, istraživači su uočili da je FRB 121102 eksplodirao 1652 puta, ponekad i do 117 puta na sat, daleko više od bilo kojeg prethodno poznatog ponavljajućeg FRB-a.

Većina FRB-ova javlja se u dubokom svemiru, što ih čini teškim za proučavanje. No 2020. astronomi su pronašli FRB unutar Mliječne staze, što im je omogućilo da utvrde da je izvor radioimpulsa – magnetar.

Magnetar je neutronska zvijezda s iznimno jakim magnetskim poljem, čiji raspad napaja emisiju ogromne količine visokoenergetskog elektromagnetnog zračenja, naročito X- i gama-zraka. Jesu li svi FRB-ovi magnetari tek treba utvrditi.

Također je nepoznato kako magnetari stvaraju FRB-ove. Ako je FRB 121102 doista magnetar, stručnjaci smatraju da se brze eksplozije događaju na njegovoj površini, a ne u okolnom plinu.

Ekstremna magnetska polja magnetara, naime, ponekad mogu proći kroz nasilne epizode energetskih eksplozija. Astronomi koji proučavaju FRB-ove pretpostavljaju da radiovalovi potječu ili od inicijalnih eksplozija ili od udara u materijal koji okružuje zvijezdu, što stvara snažne udarne valove. Međutim, FRB 121102 ima eksplozije koje su se događale u brzom slijedu, tj. za samo nekoliko milisekundi. To znači da nisu mogli doći iz okolnog plina, dodao je Zhang. Naime, nakon ispaljivanja radiovalova tvari oko magnetara trebalo bi više vremena da se ohladi prije sljedeće eksplozije. Nekoliko tisućinki sekunde nije dovoljno vremena da bi se taj proces ponovio.

Astronomi stoga moraju utvrditi jesu li mladi magnetari dovoljno aktivni da mogu više puta eksplodirati u toliko kratkom roku.

izvor: dnevno.hr

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %