SRBIJA NABAVILA KINESKI S300: Iz Kine u 6 transportnih aviona stigla isporuka proturaketnog sustava “HQ-22” za Srbiju

0 0

U Srbiju je ovog vikenda isporučen sofisticirani kineski proturaketni sustav, u operaciji obavijenoj velom tajne, dok Zapad strahuje da bi gomilanje oružja na Balkanu u trenutku rata u Ukrajini moglo zaprijetiti krhkom miru u regiji, pišu američki mediji.

Mediji i vojni stručnjaci rekli su u nedjelju da je šest transportnih zrakoplova kineskih oružanih snaga sletjelo na beogradski civilni aerodrom rano u subotu, očito dopremivši sustav zemlja-zrak HQ-22 za srbijansku vojsku, piše AP. Kineski transportni avioni Y-20 s vojnim oznakama fotografirani su u zračnoj luci Nikola Tesla. Srbijansko ministarstvo obrane još nije odgovorilo na upit o tome agenciji AP.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ranije je najavio da će u utorak ili srijedu biti predstavljeno ‘novo naoružanje’ koje će biti do sada najmoćnije koje će Srbija imati. S druge strane, godine 2020., američki su dužnosnici upozorili Beograd da ne kupuje proturaketne sustave HQ-22, rekavši da bi Srbija, ako se doista želi priključiti EU-u i drugim zapadnim savezima, morala uskladiti svoju vojnu opremu sa zapadnim standardima.

Iako je Srbija glasala u UN-u za rezoluciju kojom se osuđuje ruski napad na Ukrajinu, odbila je pridružiti se međunarodnim sankcijama protiv svojih saveznika u Moskvi ili izravno kritizirati očite zločine koje su u Ukrajini počinile ruske snage.

Kineski proturaketni sustav uspoređuje se s američkim Patriotom i ruskim raketnim sustavom zemlja-zrak S-300, iako ima kraći domet od naprednijeg S-300. Srbija će biti prva koja će imati kineske rakete u Europi.

Aleksandar Vučić sinoć je, nakon završene vojne vježbe Vojske Srbije s bojevim gađanjem “Vatreni štit 2022”, izjavio da je vojska sada “mnogo snažnija”. Usput je najavio nabavku turskih borbenih bespilotnih letjelica, prenosi Tanjug. “Tražio sam u razgovoru od prije dva dana od predsjednika Turske Erdogana “Bayraktare” i dobio obećanje da ćemo ih preko reda moći kupiti i uvrstiti u oružje Vojske Srbije”, rekao je Vučić.

izvor: geopolitika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %