SRBIJA KUPUJE PROTUOKLOPNI sistem “Kornet” – U svijetu poznat kao ubica TENKOVA!

0 0

Predsjednik Srbije Vučić najavio je poslije razgovora sa ruskim predsjednikom Putinom da će srpska armija do kraja godine dobiti protivoklopni sistem “Kornet”.

Ne postoji tenk, oklopno vozilo ili bunker koji ruski prenosni protivoklopni sistem “Kornet” ne može da uništi. Tako kažu fabrički podaci i ispitivanja na poligonima, ali i podaci sa terena, prenose Novosti.

U čemu je tajna? “Kornet” 9M133 konstruisao je čuveni zavod u gradu Tulu. Stručnjaci iz ovog zavoda osmislili su i Pancir S1 i čitav niz inovacija u svijetu raketnog i topovskog naoružanja koje se odlično pokazalo u praksi.

“Kornet” je napravljen tako da posada od dva vojnika može brzo da zauzme položaj i lansira raketu na cilj. Prvobitni domet bio je 5,5 kilometara i razorna moć bila je zastrašujuća.

Tandem odnosno dupla kumulativna bojeva glava probijala je oklop jačine više od metra pancirnog čelika, a prethodno uništi aktivni reaktivni oklop. Probojnost betona je tri do tri i po metra.

“Kornet” je teško uhvatiti

Tako je bilo od 1998. godine. Dobro uvježbana posada mogla je za manje od jednog minuta da zauzme položaj, lansira raketu koju operater laserski navodi na cilj. Raketa do maksimalnog dometa leti 22 sekunde.

“Kornet” može da gađa i cilj koji se kreće brzinom od 70 kilometara na čas ili sve tenkove i najveći broj oklopnih vozila na terenu.

Težina cijelog sistema sa raketom i lansirnom jedinicom je 67 kilograma. To je jedina uslovno rečeno mana sistema, ali se problem riješi tako što posadu čine fizički jači vojnici.

“Kornet” je takođe ugrađivan na kupole oklopnih vozila, koje dizajnira i pravi ista firma. Postoji i samohodni lanser “Korneta”, odnosno gusjeničar sa posadom i borbenim kompletom od 16 raketa.

Kao što je i to išlo kroz historiju, razvijala su se oklopna vozila, prije svega sistemi za ometanje. Tenkovi su 90-ih i početkom 21. veka počeli da koriste bolje nišanske uređaje i gađaju sa većeg dometa. Protivoklopni sistem “Kornet” je imao ograničeni domet i počeo da biva podložan ometanju.

Zato su stručnjaci iz zavoda Tula napravili novi “Kornet” E i EM, koji se lansira i sa oklopnih vozila i ima veći domet, veću probojnu moć, otpornost na ometanje. Radi po principu – ispali i zaboravi, odnosno raketa se automatski navodi na cilj, a posada i lanser brže napuštaju položaj.

Domet protivoklopne rakete je osam kilometara, probojnost tandem kumulativne bojeve glave je 130 centimetara pancirnog čelika poslije reaktivnog oklopa, kao i tri do tri i po metra armiranog betona.

U skladu sa iskustvima iz borbenih dejstava, razvijena je i termobarična bojeva glava, konstrukcijski slična tandem kumulativnoj bojevoj glavi. S tim da prva glava razbija zid bunkera, a druga uništava ljude i borbena sredstva unutar objekta. Domet termobarične glave je 10 kilometara.

Raketa sa novog sistema leti do maksimalnog dometa za manje od 30 sekundi.

Novo riješenje je lanser sa osam raketa na oklopnom vozilu Tigar M i još osam raketa u vozilu.

“Kornet” je dio nove borbene kupule Berežok za ruska oklopna vozila, BMP, BMD ili “Terminator”, poznatiji kao ubica tenkova.

Sistem vođenja je unapređen, što je pojačalo domet, ali je i laserski sistem unapređen i mnogo je otporniji na ometanje. Zapravo, još nije potvrđeno da je neki uređaj uspio da zaslijepi laser sa “Korneta”.

izvor: b92

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %