SPREMA SE DUGOROČNA OKUPACIJA GRADA: Ruska vojna kolona duga 67 kilometara pred Kijevom!

0 0

Tenkovi, borbena vozila pešadije, oklopni transporteri, lansirni mostovi, samohodne haubice i bacači termobaričnih raketa TOS-1A približili su se glavnom gradu Ukrajine

Šesti dan invazije na Ukrajinu obeležio je početak druge faze operacije „Rusko proleće“, što je u Moskvi zvanični naziv ruske invazije na Ukrajinu.

Ta druga faza označava početak opkoljavanja velikih ukrajinskih gradova poput Marijupolja, Harkova i Kijeva i pripremu za njihovo preuzimanje.

Jučerašnji dan ostaće upamćen i po tome što je Ukrajina borbenim delovanjem snaga DNR i LNR, koje iz vazduha prate borbeni helikopteri „ka-52“ i borbeni avioni „su-34“, ostala odsečena od Azovskog mora, a pad Marijupolja, koji je jedina ukrajinska luka na Azovskom moru i metalurški centar, pitanje je vremena, pošto su snage DNR i ruska vojska već u predgrađu.

Fokus Kijev

Svi svetski mediji javljaju da se ka Kijevu kreće vojna kolona duga 67 kilometara od belorusko-ukrajinske granice do aerodroma „Antonov“. Interesantno je da kolona nije grupisana, nego je više elastična, a čine je pre svega tenkovovi T-72, borbena vozila pešadije BMP-1, 2 i 3, oklopni transporteri BTR-82, lansirni mostovi, samohodne haubice MSTA-S kalibra 152 mm do višecevnih bacača raketa BM-21 grad, BM-27 uragan i MB-30 smerč kalibra 300 mm. Inače, u koloni je i veliki broj bacača termobaričnih raketa TOS-1A koji su juče prvi put upotrebljeni za omekšavanje linija Ukrajinaca oko Harkova.

U Kijevu je inače tokom jučerašnjeg popodneva napadnut i TV toranj, o čemu je objavljen snimak.

Svi vojni analitičari smatraju da je pred odbranom Kijeva ključni ispit, jer će se susresti s najelitnijim ruskim jedinicama, koje većinom imaju profesionalni sastav i dosad uopšte nisu bile uključene u operacije, dok su prethodnih dana mahom na udaru bili rezervisti kako bi opipali ukrajinsku odbranu i njene kvalitete, ali i mane. Među njima su i borci čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

Za to vreme, Ukrajinci u Kijevu se spremaju za odbranu, a zbog glasina koje su počele da se šire, ljudi su počeli panično da hrle na železničku stanicu u nadi da će napustiti grad i otići pre nego što počne čuvena ruska ofanziva, pošto se ruski položaju nalaze na 25 km od centra grada. Ispostavilo se da je sam gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko donekle rekao istinu da je grad faktički u okruženju Rusa.

Dan je juče započeo ofanzivom na grad Herson, oko koga su se poslednjih pet dana vodile žestoke borbe sa masovnim gubicima u ljudima i borbenoj tehnici na obe strane.

Masovni gubici

Vojska je u ranim jutarnjim časovima ušla u grad, a onda je usledila žestoka borba, u kojoj su korišćeni helikopteri i artiljerija, da bi u popodnevnim časovima ruski vojnici ušli u centar grada. Interesantno je da su, za razliku od prethodnih dana, u borbu uvedene sveže jedinice, dobro obučene, koje nisu ležerno ulazile u grad, nego su planski odsecale četvrti, deo po deo, i čistili sve tačke otpora.

Ni u Harkovu, oko koga se nalazi ruska vojska, koja je ušla u grad i još brže bila izbačena, nije bilo mira. Posle snimaka i poruka ukrajinskih dobrovoljaca, koji su se okupili ispred šatora u centru grada da se upišu i dobiju oružje, iznenada je doletelo nekoliko raketa kalibra 300 mm. Šesti dan rata obeležili su i napadi balističkim raketama.

izvor: kurir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %