SPREMA SE BLOKADA najbitnijih EU institucija: ‘Konvoj slobode’ krenuo prema Bruxellesu nakon blokade Pariza!

0 0

Nekoliko stotina vozila čiji su vozači u konvojima sudjelovali u prosvjedu protiv covid putovnica, u nedjelju rano ujutro napustilo je parišku regiju te su krenuli put Bruxellesa gdje, unatoč zabrani belgijskih vlasti kane prosvjedovati u ponedjeljak, a Pariz je ostao pod pomnim policijskim nadzorom.

Izvor iz policije je kazao da ih je gotovo 450 u nedjelju ujutro napustilo pariška predgrađa i područje Bulonjske šume gdje su bili stacionirani.

Dio bi ih i sutra ujutro mogao krenuti prema Bruxellesu, budu li slijedili slogan organizatora pokreta pod nazivom “konvoj slobode”, a pokrenut je po uzoru na konvoj kanadskih vozača koji i danas, treći tjedan zaredom, paraliziraju Ottawu. Slijedilo ih je još nekoliko zemalja.

Neuspješna blokada Pariza
No belgijske su vlasti zabranile bilo kakve demonstracije “motornim vozilima” u Bruxellesu te su objavile da su poduzele mjere “kojima će spriječiti blokadu glavnoga belgijskog grada”. Pariška je policija u nedjelju tvitala da su u gradu rasporedili svoje snage kako bi spriječili prosvjednike iz cijele Francuske da blokiraju grad u sklopu zabranjene operacije “konvoj slobode”.

Od petka do ponedjeljka mobilizirano je oko 7500 pripadnika policije. Prosvjednici protiv covid propusnica, ali i protiv predsjednika Emmanuela Macrona, u subotu nisu u uspjeli blokirati francuski glavni grad kako su prvobitno htjeli.

Uhićeno 97, kažnjeno 513 osoba
Policija je uhitila 97 osoba i kaznila ih 513, prema službenom izvješću. Posebno su intervenirali u noći na nedjelju u četvrti Champs-Elysées i u Bulonjskoj šumi, nastojeći rastjerati i posljednje prosvjednike. Početkom subotnjeg poslijepodneva više od stotinu vozila uspjelo je doći do Elizejskih poljana, ali ih je policija postupno uklonila uz pomoć suzavca.

Konvoj slobode u Francuskoj je okupio protivnike propusnica koje osobama cijepljenima protiv koronavirusa osiguravaju pristup velikom broju mjesta otvorenih za javnost (restorani, kina, itd.), ali i prosvjednike koji su demonstrirali protiv poraslih računa za energiju.

Među uhićenima u subotu je i jedan od vođa “žutih prsluka” Jerome Rodrigues.
izvor: geopolitika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %