ŠOKANTAN ISTUP BIVŠEG AMERIČKOG PREDSJEDNIKA: Donald Trump se obrušio na američke Jevreje, oštra reakcija Bijele kuće…

0 0

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je kako su Trumpovi komentari “antisemitski i uvredljivi za Jevreje i saveznike iz Izraela”.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump na svojoj je društvenoj platformi Truth Social pozvao američke Jevreje da se “saberu i počnu cijeniti Izrael prije nego što je prekasno”. Nije jasno šta je Trumpa potaknulo na takvu objavu, no i ranije je tako govorio o američkim Jevrejima, koji većinom glasaju za demokrate.

“Nijedan predsjednik nije napravio više od mene za Izrael”, poručio je Trump i rekao da bi “bez problema” mogao postati premijer Izraela jer ga ondje “svi cijene”.

Već godinama Donald Trump se povezuje s ekstremističkim i antisemitskim figurama. Moramo iskorijeniti antisemitizam svugdje gdje pokazuje svoju ružnu glavu”, rekla je Jean-Pierre te dodala da Donald Trump očito ne razumije čvrstu povezanost Izraela i SAD-a u vrijednostima i interesima.

Trumpove komentare osudio je i čelnik antidifamacijske lige Jonathan Greenblatt u intervjuu za MNSBC. “Ovo su opasni komentari u opasno vrijeme. Godinama zaziva tvrdnje o jevrejskoj snazi, židovskoj pohlepi, dvostrukoj odanosti…”

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %