ŠOK U SDA: Premijer FBiH Fadil Novalić završio na crnoj listi SAD, ovo su detalji

0 0

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić stavljen je na crnu listu SAD.

Kako je saopćeno iz Ministarstva finansija SAD, koje objavljuje sankcije, Novalić je sankcioniran zbog korupcije i podrivanja institucija BiH.

Današnja akcija naglašava kako političari u Bosni i Hercegovini podrivaju demokratske institucije i procese za vlastitu političku korist i kako bi nagradili svoje pokroviteljske mreže – rekao je podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove Brajan Nelson (Brian E. Nelson).

– U svojstvu premijera FBiH Fadil Novalić zloupotrijebio je podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH. Novalić je u sedmici prije izbora 2018. koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost. Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi, javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog utjecaja za osobnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH – navodi se u objašnjenju.

Novalić je danas sakncionisan pod O.O. 14033 za odgovornost ili suučesništvo, ili direktno ili indirektno učešće u radnjama ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

izvor: avaz

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %