ŠOK U SARAJEVU: Sabina Sarajlija (SDA) presudila: Tužilaštvo KS odbilo provoditi istragu u slučaju ‘Nadin’ protiv Sebije Izetbegović

0 0

Tužilaštvo KS odbilo je provoditi istragu u slučaju ‘Nadin’, saznaje Raport. Da politički uticaj SDA na Tužilaštvo Kantona Sarajevo i dalje postoji potvrđuje upravo posljednji akt koji je ova instanca donijela u ovom slučaju.

Naime, ovo tužilaštvo kojim još upravlja glavna tužiteljica Sabina Sarajlija (bez obzira na disciplinski postupak zbog nezakonitosti u radu) jučer je na adresu porodice Smajlović dostavilo Obavijest da su po drugi put donijeli Naredbu da neće poduzimati istragu u slučaju ‘Nadin’.

A istraga se trebala voditi protiv Sebije Izetbegović i 10 pedijatara koji su javno odbili liječiti dijete. Pored toga, oni su i zaustavili postupak izmještanja Nadin S. na liječenje u Tursku.

Da stvar bude šokantnija, takva odluka ovaj put je utemeljena na nalazu vještaka Sudsko medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu (!), od kojih je Tužilaštvo KS tražilo vještačenje.

Tri godine opstrukcije

Radi se o poznatom „slučaju Nadin“ kroz koji se prelama kako profesionalna neosjetljivost pedijatara KCUS-a, tako i bahatost menadžmenta predvođenog Sebijom Izetbegović.

I iznad svega nesposobnost pravosuđa u Sarajevu da zaštiti najosnovnija ljudska i zakonska prava običnih građana. Prošle su tri godine od dana kada je Izetbegović izgovorila riječi čiji snimak je u minuti obišao državu i region

“Niko ovdje neće liječiti ovo dijete od ovakvih roditelja“, a nakon čega je 10 pedijatara ovakav stav i potpisalo!

Krivičnu prijavu koju je porodica Smajlović podnijela Tužilaštvo KS je ignoriralo i opstruiralo koliko je god moglo.

A na pritisak porodice i javnosti te drugih instanci tek su povremeno reagirali fingiranim potezima tipa „formiranje tužilačkog tima“ ili „uzimanje predmeta u prioritet“, ali bez ikakvog rezultata.

Očigledno je pritisak političkih mecena i „nadzornih organa“ sarajavskih tužilaca bio mnogo jači od pritiska savjesti i zakonske obaveze. Tako su u Obavijesti tužioci Sanela Škaljić i Aziz Jahjaefendić, koji su trebali voditi istragu u slučaju ‘Nadin’, naveli:

„…ovo Tužilaštvo dana 14.11 .2022. godine donijelo je Naredbu da se istraga neće provoditi protiv Hasanbegović Ede, Izetbegović Sebije, Pokrajac Danke, Begić Zije, Hasanbegović Sniježane, Melunović Melike, Hadžagić-Ćatibušić Ferihe, Kakan Ismete, Mišanović Verice, Sakić Melihe i Užičanin Sajre zbog krivičnog djela Nepružanje medicinske pomoći iz člana 232. KZ FBiH, krivičnog djela Nesavjesno liječenje iz člana 229. stav 1. KZ F BiH i krivičnog djela Neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne iz člana 187. stav 1 . KZ FBiH, jer je iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo.“

Zatim slijedi obrazloženje kako je Tužilaštvo KS došlo na takav „zaključak“. Tek to će biti predmet detaljne pravne analize i svakako osnov za žalbu i druge pravne poteze.

S obzirom na to da je već na prvi pregled pravnih stručnjaka, vrlo očigledna manipulacija činjenicama u korist prijavljenih ljekara i sarajevskog tužilaštva koje nastoji ovaj slučaj definitivno gurnuti ad acta.

Čudne odluke

Podsjetimo, ponovnoj odluci o neprovođenju istrage prethodila je ista takva tokom 2021. godine na koju su se roditelji Amina i Denis Smajlović žalili Federalnom tužilaštvu FBiH da bi se na ovom nivou donio zaključak da je „…odluka Tužilaštva KS o neprovođenju istrage bila preuranjena i bez relevantnih argumenata…“ te je predmet vraćen na kantonalni nivo uz naredbu da se istraga sa svim mjerama i radnjama ipak provede.

Propust tužiteljice Škaljić i glavne tužiteljice Sarajlije bio je to što je odluka bila donesena bez nalaza vještaka medicinske struke.

Odnosno tužiteljice su se kao pravnice tada upuštale u ocjenjivanje medicinske dokumentacije i odlučivale o medicinskim aspektima problema (!?). A bilo je i niz drugih pravnih manjkavosti.

A mimo Tužilaštva KS, po prijavama porodice doneseno je nekoliko odluka i presuda. Naime na drugim instancama donesene su neke odluke gdje se jasno prepoznavao kriminalni aspekt ponašanja menadžmenta KCUS-a. Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH donijela je opširno mišljenje o propustima u ovom slučaju.

Zaključak je da su odnosom prema Nadin S. na KCUS-u „narušena osnovna ljudska prava i prava djeteta zagarantirana konvencijama UN“.

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH donijela je rješenje da je na KCUS-u objavom identiteta Nadin S. i informacija o bolesti prekršen Zakon.

Naloženo je uklanjanje tih podataka sa web stranice KCUS-a. Zatim, Općinski sud u Sarajevu donosi i prvostepenu presudu kojim je KCUS dužan Smajlovićima platiti 35.000 KM. I to za nanesenu duševnu bol i nematrijalnu štetu… itd.

Zašto vještaci iz Beograda?

Međutim, na Tužilaštvu KS tek nakon dosta ignoriranja ovog predmeta i napora porodice Smajlović i njihove advokatice Maide Galijatović predmet je formalno uzet u „prioritet“. Šta je to značilo, vidjeli smo iz ovog najnovijeg poteza kantonalnog tužilaštva.

Najzanimljivija su pitanja: zašto je za vještačenje izabran tim sa Medicinskog fakulteta u Beogradu? Šta se ustvari tražilo da oni vještače?

Iz akta o odbacivanju istrage, vidi se da se beogradska ekipa bavila i stvarima koje nisu posao vještaka. To nam sugeriraju pravni stručnjaci koje smo konsultirali i koji ovo ocjenjuju kao „naručeni nalaz“!

Nadalje, na posljednjem sastanku u Tužilaštvu KS Smajlovići su tražili „da se dokumentacija ne vještači niti u jednoj zemlji bivše SFRJ“. Oni su izrazili sumnju u objektivnost, a ona je ipak završila u Beogradu.

Zatim, iz nalaza vještaka proizilazi da oni nisu imali kompletnu dokumentaciju, nego im je poslana selektivno.

Posebno je indikativan podatak u aktu Tužilaštva KS da su saslušani ljekari iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, koji su odobrili izmještanje Nadin S. u Tursku. Ali nisu saslušani pedijatri niti generalna direktorica KCUS-a Izetbegović koji su prijavljeni!

Tužilaštvo KS ovim aktom otvorilo je više pitanja, nego što je dalo odgovora. To će biti osnov žalbenog postupka i nastavka procesa pred možda profesionalnijim i poštenijim sastavom tužilaštva.

Jer, nikad nije bilo očiglednije da čistka i reforma sarajevskog pravosuđa mora biti prioritet nove vlasti.

IZVOR: PRESS

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %
--